НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ОТНОВО ЧЕТИРИ ВОЕННИ ФЛОТА НА ЧЕРНО
МОРЕ

Предлагам в превод със съкращения текстът на руския политолог Александър Храмчихин - заместник директор на Института по политически и военен анализ (ИПВА) - Москва, публикуван преди месец в сайта „Русская Планета”.
След присъединяването на Крим към Русия под руски контрол преминават около 200 воински части на Въоръжените сили на Украйна, по-голямата част от които са тилови, спомагателни и обезпечаващи.

КАКВО Е ОСТАНАЛО В КРИМ ОТ УКРАИНСКАТА АРМИЯ?
На полуострова бойни части на сухопътните сили не е имало. Затова пък  налична е била доста силната формално, тактическа група „Крим” на Въздушното командване „Юг” ВВС и ПВО на Украйна. В нея са включени 204-а бригада тактическа авиация (Белбек, 45 изтребителя МиГ-29, 4 учебни L-39) и три зенитно-ракетни полка (50-и - Феодосия, Алушта; 2 дивизиона ЗРС С-300ПС, 55-и - Евпатория; 3 дивизиона ЗРК „Бук-М1” и 174-и - Севастопол; 2 дивизиона С-300ПС). При това в 204-а бригада способни да излетят са само 5 от 49-те самолета - четири МиГ-29 и един L-39. Твърде плачевно е състоянието и на зенитно-ракетната техника. Произведена през съветско време, тя меко казано не е обслужвана по най-добрия начин.
Почти целият флот на Украйна остава в руски ръце. Това са: подводна лодка пр. 641 (Запорожие), 2 малки противолодъчни кораба (МПК) пр. 1124М („Луцк” и „Тернопол”) и 1 стражеви кораб пр. 1124П („Виница”), 1 МПК пр. 12412 („Хмелницкий), 2 ракетни катера (1 - пр. 12411 „Приднепровие”, 1 - пр. 206 МР „Прилуки”), 3 тралчика (2 - пр. 266М „Чернигов” и „Черкаси”, 1 - пр. 1258 „Геническ”, 2 десантни кораба (1 - пр. 775 „Константин Олшански”, 1 - пр. 773 „Кировград”.
Морската авиация е имала в своя състав 5 противолодъчни самолети -амфибии Бе-12 (плюс 3 на съхранение), 7 транспортни самолета (1 - Ан-2, 2  - Ан 26, 4  - Ан- 72), 8 противолодъчни вертолета (5  - Ка-27ПЛ, 3 -  Ми-14ПЛ), 3 многоцелеви вертолета Ка-29 (плюс един на съхранение), 2 спасителни вертолета (1 - Ка-27ПС, 1 - Ми-14ПС). Няколко от тях е възможно да са  успели да прелетят до Украйна.
Бреговите войски са включвали два батальона морска пехота, механизирана бригада брегова отбрана и дивизион брегови противокорабни ракети (ПКР):
1-и батальон морска пехота (Феодосия) и 501-и батальон морска пехота (Керч) са имали на въоръжение по 40 бронетранспортьора БТР-80, 12 САУ 2С1, 8 ПТРК, 8 ПЗРК „Игла”.
36-а механизирана бригада (Перевалное) е имала на въоръжение 39 танка Т-64БМ, 75 БМП-2, по 50 БТР-70 и БТР-80, 12 САУ 2С1, по 18 несамоходни оръдия Д-30 и 2А36, 24 миномета 2С12, 18 РСЗО БМ-21.
25-и дивизион брегова отбрана е имал на въоръжение 2 пускови установки противокорабни ракетни комплекси „Рубеж” (по 2 ПКР П-15).
Руското командване, гледайки трофеите, видимо е изпаднало в униние. Почти всичко изброено практически е за скрап, от който и ние имаме достатъчно. При това на въоръжение у нас постъпва нова техника в относително приемливи количества. Затова почти нищо от украинските трофеи не ни е нужно. От всичката наземна и авиационна техника относителна стойност имат само БТР-80 и ПЗРК „Игла”. Най-вероятно Русия ще остави за себе си техниката и на трите зенитно-ракетни полка. Всичко останало може напълно да се върне на Украйна (включително и нелетящите изтребители), за да й прехвърли отговорността по утилизацията на всички тези „съкровища”, които сега дори не могат да се продадат. Нищо повече, освен проблеми, ще ни създадат складовете с украински боеприпаси, на нас и нашите стигат.
Относно корабния състав на Военноморските сили, теоретично е възможно да се оставят на въоръжение корветите „Луцк” и „Тернопол”, тралчиците и
Корветата U209 „Тернопол”  стана първият украински военен кораб, който взе участие в операцията на НАТО „Актив Индевър” през 2007 г. Източник: https://www.ukrainebusiness.com.ua/
Украинската фрегата „Гетман Сагайдачний”, която се завърна в Черно море непосредствено след началото на събитията в Кримския полуостров. Корабът взе участие в антипиратската операция на НАТО Ocean Shield. Източник: https://worldmaritimenews.com
Средният десантен кораб „Кировград” (U401) преди събитията в Крим премина основен ремонт в корабостроителницата в гр. Николаев. Източник: https://www.blackseanews.net
Единият от трите досегашни украински миночистачи. Източник: https://ukrainetrek.com
десантните кораби. Впрочем и без тях може да се мине без ни най-малко напрежение. Подводната лодка, останалите две корвети (МПК) и ракетните катери стават единствено за скрап. В тази връзка следва да се напомни, че и Черноморският флот (ЧФ) на Русия също в значителна степен напомня пункт за вторични отпадъци. Средната възраст на неговите кораби е значително по-висока от тази в целия военноморски флот на Русия. Само в ЧФ на въоръжение до този момент са кораби (един стражеви и два десантни), влезли в строя през 1960 година. Безсмислено е да „усилваме” нашите отпадъци с украински.

ЗАЩО Е НУЖНА ВОЕННОМОРСКАТА БАЗА В НОВОРОСИЙСК?
От гледна точка на базиране на ЧФ нищо не се е променило, просто сега отпадна необходимостта да се плаща на Украйна за Севастопол, при това очаквайки от Киев и още по-големи претенции. Плановете за строителство на флота няма основание да се променят в каквато и да е посока. Министърът на отбраната Сергей Шойгу, след посещението си в Крим, отново се спря в Новоросийск и за пореден път напомни да се форсират строителните работи на новата военноморска база. Това е съвсем естествено: за Русия Крим се явява остров и на континента има нужда от база, минимум поне за снабдяването му.
В последно време Новоросийск, дори в сегашния си „недостроен” вид играе изключителна роля в геополитиката на Москва. Повече от година вече функционира линията Новоросийск - Тартус, по която почти всички наши големи десантни кораби (БДК) доставят на Асад оръжие и боеприпаси (дори за известно време са включени и БДК от Тихоокеанския флот). От Новоросийск пристигнаха в Крим „вежливите хора”. Поради това в сегашните условия значението на Новоросийск като тилова база не само не намалява, а се увеличава значително.

УКРАИНСКИ ФЛОТ НЯМА И НЯМА ДА ИМА
В настоящият момент ВМС на Украйна има две бойни единици: фрегатата пр. 1135П „Гетман Сагайдачний” и стражевия катер пр. 1400М „Скадовск”, въоръжен само с картечници. В този смисъл може да се счита, че украинският флот е прекратил своето съществуване. Даже Русия да върне на Украйна всички кораби намиращи се в Крим, това почти няма да промени нищо. И преди сегашните събития, реалният боен потенциал на украинските ВМС е бил нулев. Положението на украинският флот се е влошило дотолкова, доколкото той е загубил удобната база и част от кораборемонтните и корабостроителните си мощности.
Украйна сега няма къде да базира флота си. Впрочем това не е проблем, тъй като няма какво да базира. За украинският военноморски флот в момента се строи само един кораб в Николаев - корвета пр. 58250. Заложен през май 2011 г., все още не е спуснат на вода. Освен това, до този момент дори не е определено въоръжението му. Сегашната икономическа ситуация в страната със сигурност не е благоприятна за ускоряване на строителството му. В най-благоприятния случай този кораб може да влезе в строя през 2017-2018 г. Ако разчита само на собствени сили, украинският флот дори теоретически не може да бъде възстановен, даже и в по-далечно бъдеще.
Единственият шанс украинските ВМС да се възстановят е, ако на Киев подарят определено количество кораби и катери (именно подарят, тъй като за покупка, дори на старо, държавата няма средства и дълго няма да има). Теоретически това е възможно. В страните от НАТО има широка гама от стари фрегати, които подлежат на бракуване през близките години: от типа на американските „Оливър Пери” (САЩ имат налични 31 такива фрегати, Полша - 2, Испания - 6), френските от типа „Д’Естен Д’Ор” (9 единици), немските - тип „Бремен” (8 единици), италианските - тип „Мистрал” (8 единици), испанските - тип „Дескуберт” (4 единици). Германия може да сподели ракетни катери тип „Гепард” (8 единици). Редица европейски страни могат да набутат няколко стари тралчика. Има даже свободни подводни лодки - немските пр. 206 (5 единици), италианските тип „Сауро” (7 единици), испанските тип „Галерна” (3 единици). Ще бъде ли подарено на Киев нещо от това, да се каже сега е изключително трудно. Само не забравяйте известния виц: „Искате ли да разорите слаборазвита страна - подарете й крайцер”.

ЧЕТИРИ ФЛОТА ВМЕСТО ШЕСТ
От трите останали черноморски страни (Грузия не се взема под внимание), България и Румъния малко се отличават въобще по слабост от Въоръжените сили на Украйна и в частност от нейните ВМС. Тяхната икономическа ситуация не е прекрасна. Присъединяването към НАТО преди десет години не е попречило на продължаващата деградация на българската и румънска армии. Промяна е възможна само при много значителна външна помощ. Въпросът е кой ще я осигури? Ако ситуацията в Украйна повече или по-малко се стабилизира, можем да кажем с пълна увереност - никой.
Геополитическите амбиции на Анкара са изключително големи, но вътрешното положение в страната в момента не спомага за приложението им.
При това положение, ако в Украйна не се случат извънредни събития, геополитическата ситуация в Черно море остава почти непроменена.Русия просто отстрани от този басейн, втори за последните шест години псевдофлот (първия е бил грузинският). Сега тук, както и в съветско време имa не шест, а четири флота.

Превод: Петър ДАСКАЛОВ