НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ПОДГОТОВКА ЗА НОВ ТРАНСАТЛАНТИЧЕСКИ РЕКОРД
Представете си, моля, следната сюрреалистична картина: Поглеждате случайно към Варненския залив и виждате изумени, че над водата се движи нещо с големината на футболно игрище и то със скорост над 35 възела. На всичкото отгоре това съоръжение плава наклонено на една страна под ъгъл от около (или повече!) 25 градуса.
За тези, които никога не са виждали тримаран, при това огромен, „нещото”  ще изглежда точно така. А  хората с по-остро зрение ще забележат, след като попремине първоначалното възхищение и лек атавистичен страх, че тази супер-машина се управлява само от един човек, който изглежда като мравчица под високата почти 50 метра мачта и огромното ветрилно стъкмяване. Тъй като, обаче, едва ли някой ще има възможност да види подобна сцена „на живо” през живота си, а още по малко в морето пред Варна, ще обясня за какво иде реч.
Преди месец  в Бискайския залив приключиха тестовете с mega - тримарана „Spindrift II”, с който ще се направи опит за подобряване на трансатлантическия рекорд, който в момента е 3 дни, 15 часа и 25 минути!  А този рекорд сега трябва да бъде подобрен, представяте ли си? И то само от един единствен човек, който ще управлява това дълго 141 (!) фута чудовище и почти толкова широко. Споменах вече, че мачтата е висока почти 50 метра! …

Пълният текст можете да прочетете в рубриката „На остър бейдевинд с Жоро Никлев”.