НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ПРИВЕТСТВИЕ ОТ УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА СЪЮЗ „АТЛАНТИК”

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА ГЕНЕРАЛИ, АДМИРАЛИ, ОФИЦЕРИ, СЕРЖАНТИ И СТАРШИНИ, КУРСАНТИ, ВОЙНИЦИ, МАТРОСИ И ЦИВИЛНИ СЛУЖИТЕЛИ,

УВАЖАЕМИ ВОИНИ ОТ РЕЗЕРВА И ЗАПАСА,
       
СКЪПИ СЪНАРОДНИЦИ,
Приемете нашите сърдечни поздрави и пожелания по случай 8 май - Деня на победата над нацистка Германия, и Девети май - Деня на обединена Европа!
Преди 69 години на 8 май секнаха залповете на най-гибелната война в историята на планетата. Над изтерзания Европейския континент се възцари тишината на мира, жадуван повече от шест години. На човечеството бяха нужни още много лета, за да осмисли мащабите на трагедията и значението на победата над една от най-жестоките и човеконенавистническите доктрини откакто свят светува.
Само пет години след края на войната един французин с размаха на ренесансов мислител очерта европейския маршрут към бъдното. Под прозаичното название „Обединен пазар за въглища и стомана” французи и германци положиха основите на най-мощното, най-широкомащабното, най-успешното икономическо и политическо обединение на държави и народи на Земята.
Французи и германци, изпълнили томове с войни и кръвопролития, поставиха точка на враждите, като дадоха пример за историческо превъзмогване на предразсъдъци и на банални стереотипи.
Днес хилядолетна България като пълноправен член на Европейския съюз има основание да чества Деня на Европа заедно с далеч по-напреднали държави. Да се чувства равноправен партньор с народи, създали шедьоври в световната наука, техника, култура, политика и икономика.
Днес с благодарност и благослов си спомняме имената на първопроходците на безумната тогава идея за Европа без граници, за Европа на отечествата, Европа на консенсуса, Европа на победния хуманизъм.
През тези дни още по-нелепо звучат истеричните гласове срещу европейската идея и европейските ценности, призивите да напуснем общия дом и да се зареем нейде в студените и безплодни северноазиатски степи.
Точно днес се чувстваме задължени да напомним, че е по-добре да пеем с нестроен глас Одата на радостта, отколкото бодро да маршируваме под акордите на „Союз нерушимый”. Защото този път вече сме го вървяли. И той води към Нищото.
Скъпи сънародници,
Уважаеми членове, приятели и симпатизанти на Съюз „Атлантик”,
Да са ни честити двете славни годишнини, символично събрани в два съседни дни!
Желаем ви здраве, сили, спорна работа, щастие и благоденствие в името на общото добруване, в името на свободата, независимостта и хармоничното развитие на общото ни Отечество!

Управителен съвет на Съюз „Атлантик”

8 май 2014 г.
София