НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ПРАВО НА ОТГОВОРЧЕ: ЗА МНОЗИНА ИСТОРИЯТА Е ПОЛИТИКА,
ОБЪРНАТА КЪМ МИНАЛОТО


По повод на писмо от капитан I ранг о. з. Румен Тотев, публикувано като реплика на наш поздравителен адрес до колеги и симпатизанти по случай 8 май -  Ден на победата над хитлеристка Германия (10 май 2014 г. До Управителния съвет на съюз „Атлантик”), съм упълномощен да заявя следното:

Господин неатлантик,
Учтивостта изисква да отговаряме и на несъгласните с нашите тези читатели и писатели. В поздравителния адрес на Съюз „Атлантик“ никъде не са изтъквани заслугите на едни или на други въоръжени сили, армии и държави. Никой от участниците в антихитлеристката коалиция не е извеждан на преден план, за да се твърди, че някой е бил пренебрегнат.
Ето защо не съм съгласен с твърдението, че „Във вашето поздравително писмо няма и една дума за действията на Съветската армия!“ Това бе и целта ни: да отбележим Победата като обща, обединяваща заслуга, а за конкретния принос бихме могли да разискваме в друг момент и на друго място.
Наистина, всички сме учили военна история, но явно от различни учебници. В нашите учебници пише: „На 8 май 1945 г. Германия подписва акт за безусловна капитулация със Съюзническите сили. По изрично настояване на Сталин ден по-късно началникът на Генералния щаб на Вермахта фелдмаршал Кайтел подписва отделно германската капитулация само със СССР“.
Очевидно е, че още на 8 и 9 май 1945 г. Йосиф Джугашвили (Сталин) е имал свои планове за следвоенното устройство на Европа, за да нареди
The Day The War Ended: May 8, 1945-Victory in Europe by Martin Gilbert. Източник: https://www.commandposts.com
за втори път да бъде изведен от затвора плененият фелдмаршал Кайтел и като в телевизионен сериал отново да подпише капитулацията на Германия, този път само с маршал Жуков.
Вие твърдите, че договорът от 9 май „се счита за официален“, но не така смятат правителствата на САЩ, Великобритания, Франция и на останалите европейски държави, които от 1945 г. до днес определят 8 май като Ден на Победата над хитлеристка Германия.
Оценката, че „след това англо-американската страна се стреми да намали заслугите на Съветската армия за разгромяване на нацистка Германия и започва да чества 8 май като Ден на победата“ засега не се покрива с исторически факти и остава чисто пропагандна теза, преподавана на участниците в занятията по марксистко-ленинска подготовка в БНА.
В нашите учебници сме чели, че по-скоро съветската страна всячески се стреми да омаловажи ролята на западните съюзници и особено на доставките на оръжие и боеприпаси по договора „Ленд-лийз“, чрез който САЩ и Обединеното кралство доставят огромни количества оръжие, бойна техника и гориво, като търпят сериозни загуби при прехода на керваните по море от Нюфаундленд до Мурманск и Архангелск.
Тези факти вероятно са Ви известни не по-зле, отколкото на нас, но хората обикновено преценяват действителността, тенденции и явления от миналото и от настоящето, водени главно от политическите си убеждения, ценности и пристрастия.
През близките дни Вие и хората от Вашата политическа разцветка ще имате нов повод за приятни емоции: за пореден път у нас гостуват ансамбълът за песни и танци на МВР на Руската федерация и вечно живият съветски/руски певец Йосиф Кобзон.
Живеем в различни политически вселени, господин Тотев, и това все още не е подсъдно.

Засега без уважение,

Полковник о. з. доцент д-р
Харалампи ГРЪНЧАРОВ
(Хари Потър)
завеждащ направление „Писма на читатели“
в департамент „Връзки с обществеността“
в Съюза на офицерите от резерва 
„Атлантик“