НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 „МОРЕ ОТ ЦВЕТОВЕ” ВЪВ ВАРНЕНСКАТА
ГАЛЕРИЯ „АКТИВ АРТ”
Изложба - живопис на Зорница Дончева - Stella и Стоян Георгиев ще бъде открита на 15 май

За седма поредна година галерия „Актив Арт” и международният музикален поп-рок-джаз фестивал  „Откритие” дават възможност за изява на млади автори. В това издание на съвместната инициатива се включват варненските художници Зорница Дончева - Stella и Стоян Георгиев със  своя арт-проект „Море от цветове”. Изложбата ще бъде открита на 15 май от 18.30 в галерия „Актив Арт” във Варна, на улица „Дунав” №5. Събитието е част от съпътстващата програма на ММФ „Откритие 2014”.
Зорница Дончева - Stella и Стоян Георгиев са завършили “Инженерен дизайн” в Техническия университет във Варна. Съвместният им житейски и творчески път започва в Италия, където работят през последните 7 години като художник-асистенти в студиото на известния художник Атос Фачинкани. През тези години те преоткриват света още по-цветен и жив.  В палитрите им липсват черни, сиви, тъмни и мрачни тонове. Ярките цветове и релефните четки са силно въздействащи и зареждащи с енергия.
Обединени от общата си страст към пътуванията, двамата автори намират вдъхновение в красивите и живописни места. Те  ги зареждат с любов и енергия, която пренасят и в картините си. Затова изкуството им вълнува, очарова и предразполага към мечти.
Едно от най-големите вдъхновения за Зорница и Стоян са древните италиански градчета и живописните улички, в които времето следва своя собствен ход. Красотата и очарованието на природните пейзажи, величието на историческите забележителности и нежната романтиката на
италианското слънце, художниците пренасят и в картините, които ще видим в „Море от цветове”. Живописните платна са в стил постимпресионизъм, който критиците определят като „съвременен  наивизъм”.
Двамата автори представят една ярка феерия от цветове, слънце, море, благодат, радост и любов - като химн на живота. Картините им са като неочакваното слънце и дъгата след буря, като глътката свеж въздух и очарованието на нощта след забързания ден, като хармония след хаоса. С пречистени очи, художниците преоткриват един нов, по-красив свят, в който животът се променя непредсказуемо, а всяка мечта става реалност и поднася своя безценен подарък. 
„МОРЕ ОТ ЦВЕТОВЕ” е като симфония на сетивата, като нежен и въздействащ разказ, който едновременно и връща в миналото, и изпреварва бъдещето, за да ни направи съпричастни с хармонията на настоящето.
Изложбата може да бъде видяна до 10 юни 2014 г.