НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ИЗЛОЖБАТА „ВОИНИ СВЕТЦИ” БЕ ОТКРИТА ВЪВ
ВОЕННОМОРСКИЯ МУЗЕЙ

Само дни преди Гергьовден, в изложбената зала на Военноморския музей бе открита изложбата „Воини светци”. Двадесет и осем икони и щампи на воини светци, подбрани от фондовете на Градския исторически музей в Самоков и Регионалния исторически музей – Варна представят героичното като част от православната иконография.
В миналото за мъченици и воини светци са били канонизирани загиналите в името на Христовата вяра, докрай защитавайки я и прославяйки Божието име. В последствие Българската армия ги приема за свои патрони и покровители. Съществувала е традиция, в битки и сражения, войниците да носят нагръдни икони, изобразяващи някои от най-известните воини светци - Св. Георги, Св. Димитър, Св. Мина и Св. Архангел Михаил. В изложбата са включени именно техните образи, както и тези на Теодор Тирон, Теодор Стратилат и Св. Йоан, в характерните за тях сюжети. Те са от различни епохи, придобити от разнообразни източници от България и територията на Балканския полуостров.
Сред официалните гости на събитието бяха и капитан I ранг Коста Андреев – началник на Щаба на ВМС, и свещеник Йордан Найденов – секретар на Варненската и Великопреславска митрополия.
Изложбата, която ще остане в залата за временни експозиции на музея до края на месец юни, е посветена на Деня на храбростта и на Празника на Българската армия – 6 май. В този ден музеят ще приема безплатно своите посетители.

Силвия ЛАМБОВА
Старши експерт „Връзки с обществеността”
Военноморски музей
Снимки Пресиян ПАНАЙОТОВ
Директорът на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева откри изложбата.
Част от посетителите на изложбата.
Св. Георги и Св. Димитър, темпера, ХІХ в., Регионален исторически музей – Варна.