НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 НОЩ НА МУЗЕИТЕ ВЪВ ВОЕННОМОРСКИЯ МУЗЕЙ
За трета поредна година Военноморският музей във Варна ще се включи Нощта на музеите, като отвори врати за безплатни посещения на 17 май (събота) от 18 до 24 часа.
Програмата ще стартира в 18.00 ч. с една от атракциите на вечерта - демонстрация на стрелба със средновековно еднофунтово корабно оръдие. То е част от „арсенала”  Сдружение „Клуб миноносец Дръзки” и е изцяло тяхна  изработка.
В 18.30 ч. ще започне концертът на Представителния духов оркестър на Военноморските сили, с диригент капитан III ранг Мирослав Трифонов. Оркестърът ще представи избрани музикални творби от своя репертоар.
В „Училището за моряци” между 18.00 и 21.00 ч. посетителите ще имат възможност да се научат как се правят морски възли и как се мята хвъргало. А най-малките от тях ще направят своите първи стъпки в морячеството с морските пъзели.
В залата за временни изложби от 22.00 ще бъде прожектиран документалният филм на режисьора Костадин Бонев - „Вапцаров. Пет разказа за един разстрел”. На базата на автентични документални свидетелства и архивни кадри, филмът представя вълнуващ разказ за емблематичната личност на българския ХХ век, каквато е Никола Вапцаров. Чрез нов ракурс на проблематиката филмът предлага на зрителите по-различна интерпретация на сблъсъка между поетичния талант и личността на Вапцаров, и политическата действителност. Това е първото публично представяне на филма във Варна.
На разположение на посетителите до полунощ ще бъдат и постоянната експозиция на музея, и най-новите временни изложби: „Воини светци” и „Учебните ветроходи на България 1879-2014 г.”

Силвия ЛАМБОВА
„Връзки с обществеността”
Военноморски музей