НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ПРИЗНАНИЕ ЗА ЛЕСОВЪДНАТА НИ ОБЩНОСТ
В навечерието на 24 май 2014 г., бутиковото издание „Горите в Бургаска област - история и настояще” (31 март 2014 г. Достолепно издание за 120-годишната история на Горската служба в Бургаска област) е на път да се превърне в една от най-желаните български книги от световните библиотеки, съобщават от ГЕОПАН.
Инициативата е на отдел „Комплектуване” на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, чиито взискателни референти подбраха бургаското издание и го препоръчаха на многобройните международни партньори на националното ни книгохранилище.
Енциклопедичното издание за бургаските гори, осъществено с изключителната подкрепа на Югоизточното държавно предприятие в Сливен, РДГ - Бургас и Съюза на лесовъдите в България е заявено от: Библиотеката на Института за Източно и югоизточноевропейски изследвания - РЕГЕНСБУРГ; Руската държавна библиотека - МОСКВА; Чешката национална библиотека - ПРАГА; Националната  библиотека на Полша - ВАРШАВА; Националната библиотека на Украйна - КИЕВ и Националната библиотека на Азербайджан - БАКУ.
До края на празничният за българската култура м. май, се очакват нови заявки и от други световни библиотеки.
Интересът към бургаските гори нарасна с решението на организацията на европейските лесовъди, да проведе на територията на ЮИДП,Сливен - РДГ - Бургас (к.к. Слънчев бряг 9-10 октомври) своя годишен конгрес. В програмата на конгреса, по препоръка на Съюза на българските лесовъди е предвидено посещение на горите в Странджа планина, стопанисвани от ДГС - Царево и Малко Търново.
Старият бряст в гр. Сливен, където е седалището на ЮИДП, бе избран за „Европейско дърво на годината - 2014”. Това е изключително признание и за традиционната екологична култура на българския народ, съхранила забележителни дървета - монументи. Илюстрацията е публикувана на форзаца на изданието „Горите в Бургаска област - история и настояще” по решение на ЮИДП - Сливен.