НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 НОВ ТРЕНАЖОР ВЪВ ВВМУ ЩЕ ПОДПОМАГА
ОБУЧЕНИЕТО НА БЪДЕЩИТЕ НАВИГАТОРИ

В края на годината (2014 г.) в Лаборатория по Информационни системи за наблюдение на трафика на плавателните съдове  във Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Никола Вапцаров” ще бъде инсталиран нов тренажор. Той ще бъде използван както за обучение на студенти и курсанти, така и за поддържане квалификацията и за обучение на новопостъпили служители на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” (ДППИ).
Новата техника ще бъде доставена в рамките на проект „Информационна система за управление трафика на плавателни съдове (VTMIS) - фаза 3”, финансиран  по Оперативна програма „Транспорт” 2007 - 2013 г., който предвижда, освен разширяване на сега действащата система за наблюдение на корабния трафик, изграждане на два специализирани брегови комплекса във Варна и Бургас и доставка на 2 нови тренажора, единият от които ще бъде монтиран във ВВМУ за съвместно ползване.
Тренажорът ще възпроизвежда функционирането на внедрената в ДППИ информационната система за управление на трафика на плавателни съдове. Модернизираната лаборатория ще предоставя по-добри условия за обучение на бъдещите специалисти в областта на корабоплаването. От нея ще се възползват и студентите в инженерните дисциплини, свързани с техническите аспекти на изграждане, поддържане и развитие на пристанищни съоръжения. Лабораторията ще подпомага обучението по управление, анализ и прогнозиране на корабопотоци, товаропотоци, управление на човешките ресурси и редица други дейности, свързани с морския бизнес.
Седем студенти и курсанти от Висшето военноморско училище бяха наградени от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията  Данаил Папазов за отлични постижения  в учебния процес.
Проф. Пейчо  Томов - преподавател  в катедра „Корабни силови уредби, машини и механизми” и доц. Благовест Белев от катедра „Корабоводене” бяха отличени за високи научни постижения през годината.        
Второкурсничката Ралица Златева, главен старшина Нико Иванов Куков - курсант четвърти курс в специалност „Корабоводене” за МВР” и ръководителят на катедра „Социални, стопански и правни науки” проф. Димитър Канев приеха почетните си награди лично от министър-председателя Пламен Орешарски.

Отдел „Връзки с обществеността и протокол”
ДП „Пристанищна инфраструктура”