НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ПРЕД ЕВРОПЕЙСКИЯ ДЕН НА МОРЕТО:
БЪЛГАРСКО КУЛТУРНО СЪБИТИЕ В СОЛУН

Във връзка с българското председателство на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (от м. януари до юни 2014 г.), Генералното консулство на Република България в Солун организира представяне на изложбата „Европейското откриване на Черно море” в Солун до 3 юни 2014 г. Откриването се състоя с любезното съдействие на Черноморската банка за търговия и развитие и с участието на представители на централните и местни власти, дипломатическия корпус в Солун, гръцки и международни институции, общественици, учени, културни дейци, традиционни партньори на Генералното консулство - съобщават от Международния търговски и културен център ГЕОПАН, Бургас.

Изложбата „Европейското откриване на Черно море” бе открита в салона на Генералното консулство в Солун под мотото „Морето сближава всичко далечно”. Културното събитие беше планирано и се проведе под знака на българското председателство на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество, насочено към по-добро взаимодействие и засилено сътрудничество в региона на Черно море; отдаваше също така признание и на гръцкото председателство на ЕС и на 15-та годишнина на  Черноморската банка за търговия и развитие.
На откриването на изложбата бяха поканени представители на Министерството на външните работи на Гърция, Министерството на Македония и Тракия, на местните власти, на дипломатическия корпус в Солун, на университетите „Аристотел” и „Македония”, на музеите, на българското училище „Св. Вмчк Георги Зограф”, на гръцки и международни институции и неправителствени организации, видни общественици, с които Генералното ни консулство има установени контакти.
Гостите бяха приветствани от генералния консул на Република България Васил Вълчев, който подчерта значимостта на проведения в Солун съвет „ЕС - Западни Балкани” и на неотдавнашното посещение на министъра на външните работи на  Р. България г-н Кристиан Вигенин в Солун (7-8 май 2014 г.), и на посланията от проведените срещи с министрите на външните работи на Република Гърция  и Румъния. Генералният консул Васил Вълчев акцентира в словото си на конструктивната позиция на министрите в подкрепа на европейските и евроатлантическите перспективи на всички страни - кандидатки и потенциалните държави кандидатки при изпълнението на критериите за членство, както и визията за по-нататъшно положително развитие на нашия регион, на базата на синергия и засилено сътрудничество  в рамките на регионалните организации, формати и инициативи в т.ч. Организацията за икономическо сътрудничество в Черно море и процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Г-н Вълчев представи на гостите проекта „Европейското откриване на Черно море”, като подчерта спецификата на изложбата и непреходността на посланието на Йоан Екзарх „Морето сближава всичко далечно”, актуално и днес в контекста на предизвикателствата пред
Момент от откриването на изложбата в Солун,
източник: www.mfa.bg/embassies/greecegk
„Солунските двама братя” Св. Св. Кирил и Методий, основателите на славянската писменост, откриват мощите на Св. Климент, папа Римски, в Херсон, днес в Украйна. Менологий на император Василий ІІ.
Около 985 г.
Миниатюра, от ръкопис
Ватиканска апостолическа библиотека - Cod. Vat. Gr. 1613, f. 204r

ЦДА, КМФ 35 Инв. № 1005/4
Авторският екип на изложбата  в Солун не може да не бъде забелязан, тъй като е изписан до златния медальон на кан Омуртаг (814 - 831), съхраняван във Филиала на Националния археологически музей - Велико Търново.
региона в икономически, социален и културен план.
Президентът на Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР) Андрей Кондаков приветства гостите, подчерта ролята и значението на банката като основен инструмент на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество, благодари на Генералното консулство за  инициативата и изрази удовлетворение и увереност в плодотворното сътрудничество между двете институции и в бъдеще. По предложение на Президента на ЧБТР, изложбата ще бъде представена  на  тържественото честване на 15-та годишнина  на банката, на 2 юни 2014 г. в Солун. Гостите на събитието бяха приветствани и от Андонис Карубис - заместник-кмет на Солун, който поздрави инициативата и изрази удовлетворение от сътрудничеството на кметството с Генералното консулство на Република България.
Откриването на изложбата премина в позитивен дух, на познато за родните прояви ниво и със значимо дипломатическо и институционално представителство, сред което трудно, да не кажем физически невъзможно бе да се открие българско черноморско присъствие.
Изложбата ще бъде представена в Солун до 3 юни 2014 г. Гръцката общественост проявява силен интерес към изложбата. Нейното разглеждане е заявено от преподаватели и студенти в Солунския университет, от партньори на консулството, учени, картографи и културни деятели.

Бележка на редакцията: Информацията за българското културно събитие в Солун дължим на Държавния културен институт към Министерството на външните работи. Внимателният прочит показва, че родната дипломация отново спести на гръцката публика генезиса и историята на идеята за културното събитие в Солун.

Още от самото възникване на изложбата „Европейското откриване на Черно море”, ние информираме редовно нашите читатели за нейното представяне и успехи. В последните няколко години, тя бе показана с голям ефект последователно в Европейския парламент в Брюксел, в Кишинев, Добрич, Варна, Бургас, Созопол и Одрин, Р. Турция. Не можем да пропуснем заслугата на СУ „Св. Климент Охридски”, който в сътрудничество с Община Приморско и „Приморско клуб” ЕАД възстанови в редуциран обем експозицията, като я представи в края на 2013 г. в Националната галерия в София - в чест на своята 125-та годишнина. Впоследствие, по предложение на Държавния институт към министъра на външните работи и Дипломатическия институт към МВнР, изложбата бе причислена към т.нар. представителни изложби на България и бе предложена на българската дипломация в страните - членки на ОЧИС.
Това пояснение правим по етични и колегиални съображения, макар да знаем от поговорката, че „хубава мома (и идея) род няма”. С тъга констатираме, че в сянката на шеметния успех на изложбата „Европейското откриване на Черно море” останаха, както черноморските общини: Приморско, Созопол, Бургас, Поморие, Несебър, Карнобат, Средец и Ба.лчик, Пристанище - Бургас, така и основния й организатор - Международният търговски и културен център - ГЕОПАН, Бургас. Като морски хора знаем, че наистина „морето сближава всичко далечно”, но и проверява сурово всяка  близост ...
Пишем тези редове, защото силно желаем, една черноморска идея да измине своя път към света.