НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ТОПКИ ЗА МАЧКАНЕ
Добре, че не е жив Сирил Паркинсон, щеше да ни спука от бъзик. Ден през ден разни „теми”, които се опитваме да прокараме за рИформи, се отриват в неговите прословути закони. Колко сили, хубост и хъс се хвърлят от знайни и незнайни заседатели в обсъждане разходите за покрива на заслона за велосипеди, докато „Ебинхаус”, бизнесът с ДДС-то или Агентите на короната минаваха между другото. Ето че сме на път да оправим хала на българския пенсионер с въвеждане на възраст за пенсиониране на „силоваците”. Родният читател, слушател или телезрител е абониран да научи точно каквото трябва по темата. Например, че всички с шапките като ги пенсионират и продължават да работят. Даже някакъв месия Христос(ков) се произнесъл, че пенсия трябва да се дава за немощ. Тя май нататък отива работата, след толкова читави рИформи в сектора скоро инвалидните пенсии ще бъдат повече от тези на общо основание. Колко са инвалиди хората - те си знаят, но очевидно са загубили вяра, че ще могат да се пенсионират нормално.
Питам се, има ли нещо по-нормално от това да работиш 40 години, 20 процента от трудовия доход задължително да се внася в пенсионен фонд, контролиран от държавата и 20 години да получаваш като пенсия 40 процента от месечния си доход, осъвременявана съобразно фактическата инфлация? Има ли значение за осигуряващия се, че „основният стълб” бил за разходно-покривна система, че тя била солидарна, а постъпленията били недостатъчни, че вноските таквоз, а работодателите иначе. Трябва ли да бъде заложник на всичко това гражданинът, който е бил коректен към системата и е доживял (да го извиним) предвидената от закона пенсионна възраст?
Господин Иван Нейков прогърми света, че възрастта за пенсиониране трябва да се съобрази с продължителноста на живота. Бинго, съобразете я, у нас пенсионерите получават пенсия средно 18 години и балансът се вързва при пенсионна възраст под 63 години. Да не говорим, че около 30 процента от хората, които в различни периоди от живота си са се осигурявали, не доживяват пенсионна възраст, а направените вноски потъват в общия кюп.
Работодателски организации, синдикати и прочие по едно време грачеха, че законът трябвало да се промени и работещите пенсионери да продължат да се осигуряват. Ами правят го, язък ви за образованието, законът е точно такъв, за тези, които не работят „на тъмно”.
И накрая гвоздеят на програмата: трябва да се въведе прилична пенсионна възраст за военните и полицаите. Защото така искала Европа!
Същият господин Нейков, един от авторите на настоящия Кодекс за социално осигуряване с основание говори, че вместо бонуси и кисело мляко за вредни условия на труд, крайно време е да преминем към подобряване на условията. Гласувам с двете ръце, обаче:
Служителите в нашия затвор работят при такива условия, че всеки нормален техен колега в цивилизования свят ще предпочете да се застреля. Истина, истина ви казвам, такъв ни е халът, а за „подобряване на условията” трябват милиардни инвестиции. Не ми се мисли какво става с надзирател, който работи в зандана 35 години за една пенсия, с която дори прехраната на семейството си не може да осигури.
Ресурсното осигуряване на дейностите на родната полиция е на такова ниво, че техните европейски събратя биха се разбягали на мига. Да не говорим колко е лесно да работиш в една толкова политизирана система, в която всеки служител е потенциален грешник до дупка. Защо да не ги накарате да дрънкат белезниците до 60-годишна възраст, на чужд гръб тоягите не ни се свидят.
Дали да не вземем да отменим всички ограничения и несгоди, които търпи родният войскар по Закона за отбраната, от Правилника за кадровата служба и от какво ли не още? Службата ще заспи и никой няма да е луд да се пенсионира, само да има кой да ги търпи, да им плаща колкото да не е без хич и да ги храни. Водолазите ще се топят като се стопли водата, моряците няма да плават докато морето не утихне, танкистите и пехотата ще стискат между краката си „от папура дръжки”, онези от щабовете целокупно ще са на спа-процедури, а хвъркатите и без това не летят, че няма гориво, нито има на какво.
Господа Нейков, Христос(ков), Шаломов, Близашки и &, още дядо Адам е прозрял, че няма по-добра пенсия от заплатата. Ако им беше широко около врата, кой от шапкарите щеше да се натиска да го пенсионират бе? Виждали ли сте как се редят за каква да е работа майори и подполковници с по две деца на ръце, едното от които абитуриент, изритани изпод знамената по разните му риформаторски предислокации и останали с по един панелен апартамент на гъза на географията? Ще се захване ли някой да оцени колко е стабилна нормативната база в сферата на отбраната? През коя година беше приета 150-тата поправка на Закона, знаете ли, а 210-тата? Какво е „пределна възраст” помните ли още, колко пъти за 20 години тя бе коригирана, в каква посока и с каква цел? Какво е „уволнение по несъответствие” чували ли сте? Сигурно е идвал да ви оправя калдаръма пред блока един капитан трети ранг, бивш старши помощник-командир, за когото уставът предвиждаше „да се уволнява от кораба» само в петък, а сега няма пари да си сложи предни зъби. Знаете ли някоя социална група да е клеветена, унижавана и мачкана незаслужено повече от военнослужещите и полицаите? На кого служат полицаите след като ги изритат от МВР-то, досещате ли се? Само през миналата година колко служители на 50 годишна възраст бяха принудително уволнени, имате ли представа? Дали сте информирани, че в нашата държавица всеки нов политпредан полицейски шеф разритва десетки хора по веригата, да не му бъркат пасианса? Кого искате да заблудите, че 90 хиляди изрядни пенсионери от тази категория, на фона на 2 млн и 200 хиляди „за старост” и още 500 хиляди „други” източвали пенсионния фонд на държавата?
Има какво да се променя, няма спор, има какво да се реже, но има и какво да се даде. Само, моля ви, повече здрав разум и по-малко емоции, първо бройте и тогава късайте, че боли! А и вие имате топки за мачкане.

Янчо БАКАЛОВ, работещ пенсионер в оставка