НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ЛЕТЦИ - ИЗТРЕБИТЕЛИ В МОРЕТО (1966 Г.)

1. СТРЕЛБИ, ДЕН ПЪРВИ
През лятото на 1966 г. се извърши проверка на ракетното оръжие на ВВС с реални ракетни стрелби. За осигуряването на пилотите бяха дислоцирани два торпедни катера 123K в Балчик и други кораби в района на Шабла - Калиакра. Инструктажът за мероприятието се проведе на брега. За района на стрелбата на борда всеки катер се натовариха по трима представители на авиацията, единият от които беше медицинско лице. Пътьом се разбра, че за първи път в историята на авиацията реално самолет МиГ-21 ще стреля с ракети „въздух-въздух” по реактивни самолети МиГ-17 или МиГ-19 с изразходван летателен ресурс. С огромен интерес събитието се очакваше от военните пилоти и моряци. Съгласно плана заехме позиция на дрейф близо до брега пред ракетния полигон Шабла. На няколко мили в морето бяха разположени няколко по-големи кораба, включително и един стражеви кораб, от който се ръководеше учението.
Задачата на катерите се заключаваше в откриването на катапултиралия летец над морето, изваждането му от морето, прибиране на оборудването му и оказването на медицинска помощ при необходимост.
По радиото бяхме оповестени за излитането на самолета - мишена. Летецът, преди да напусне самолета, трябваше да го установи на хоризонтален полет с курс към морето на автопилот, след което да катапултира. Наблюдавайки небето, видяхме първия самолет и след малко - отворения парашут. След катапултирането обаче самолетът не продължи по права линия, а започна да прави плавен завой на дясно. При тази плавна дъга имаше вероятност да се върне към брега и то някъде към Варненския залив. …

Пълният текст на разказа на о.з. капитан І ранг Божидар НЕДЯЛКОВ можете да прочетете в рубриката „Спомени на флотски ветерани”.

февруари 2015 г.