НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 На 17 февруари:
ПРЕМИЕРА НА „ДЯКОН ЛЕВСКИ“ ВЪВ ВАРНА
Началото е 19.00 ч. в Зала 1 на Фестивален и конгресен център

На 17 февруари от 19 ч. в зала 1 на Фестивален и конгресен център ще бъде премиерната прожекция във Варна на новия български филм „Дякон Левски“.
Сценарист и режисьор на лентата е Максим Генчев, който стана популярен сред зрителите с ролята си на мафиот в сериала на bTV „Седем часа разлика“. В „Дякон Левски“ той също не се отказва и от актьорската си професия и изпълнява ролята на Мухарем бей - един от главните злодеи на екрана. Иначе, в живота, истински се възхищава от Апостола на свободата и счита, че с филма си ще помогне, както сам казва, „героят Васил Левски да слезе от портрета и да оживее“. В образа на Левски се превъплъщава актьорът от плевенския театър Веселин Плачков.
Ето и анотацията за филма, подготвена от разпространителите му от „Арт Етърнал Синема“:

1841 година. България е в мрака на турското робство.
В една кървава нощ две деца ще бъдат разделени, след като оцеляват като по чудо. След време тези две деца, разделени от мрака на историческите събития, ще се видят отново. Единият ще носи името Али Аслан - елитен управник на Пловдивския вилает и образован фанатик, а другият - йеродякон Игнатий, монашеско име, скриващо истинското: Васил Иванов Кунчев.
Режисьорът Максим Генчев ни повежда през живота на един магичен образ - Апостола на българската свобода - от детските му години, до извисяването му на бесилото - българската Голгота. Погледът на режисьора е на съвременник, а изразните му средства редуват магически историцизъм с почти документална стилистика.
Ще видим историята на Левски така, както никой досега не я е разказвал - през голямата любов, през саможертвата и себеотрицанието, към бесилото и смъртта, която ще даде живот на надеждата за Свобода.
Един йеродякон ще захвърли расото, за да тръгне сам из поробената си родина, за да създаде 400 тайни революционни комитета.
Един турски управник ще разбере, че майка му е българка и че той се казва Боян.
Изборът ще е труден - първата голяма любов или любовта към Отечеството.
Левски не е клише. Той не е изхабен от употреба образ. Той оживява в една нова интерпретация, различна от досегашната портретна представа - жив, емоционален, едновременно човек и светец.
Днес, както никога преди, имаме нужда животът и делата на Левски да бъдат преведени на съвременния език на забързаното ни ежедневие.
„Дякон Левски“ прави точно това.
Един филм, от който всички имаме нужда точно днес!

Филмът се състои от две части по 100 минути, които ще бъдат прожектирани една след друга с малък антракт. Билетите за премиерата на 17 февруари са вече в продажба, цената им е 10 лв. Редовните прожекции на „Дякон Левски“ във Варна започват на 6 март в зала „Европа“ на Фестивален и конгресен център.
февруари 2015 г.