НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 КОНТЕЙНЕРОВОЗЪТ „СТОЙКО ПЕЕВ” - ЧЕТВЪРТ
ВЕК В СЛУЖБА НА БЪЛГАРИЯ

През тази пролет се навършват 30 години от вдигането на флага на контейнеровоза „Стойко Пеев” и пет години от извеждането му от експлоатация.

На 30 април 1985 г. във Варна тържествено е вдигнат флагът на 9141-тонния контейнеровоз „Стойко Пеев” (STOYKO PEEV - ІМО 8422400), построен в КК „Г. Димитров” - Варна (проект 599.1, стр. № 208), по поръчка на БМФ. Кръстницата на кораба е Жечка Станева - гравьорка в стъкларския завод „Стойко Пеев” - Белослав. Първи капитан на кораба е Славей Василев, а първи главен механик - Владимир Стойчев. В публикацията „Стойко Пеев” - нов контейнеровоз за флота” (в. „Маяк”, бр. 18-19 от 9 май 1985 г.” се уточнява още, че флагът е вдигнат от старши помощник-капитана Тодор Тодоров, а така също, че съвременното оборудване на кораба позволява прилагането на 16-часов безвахтов режим в машинното му отделение. Всеки член от екипажа разполага със собствена кабина.
Първото плаване на контейнеровоза е по линията Варна - Пирея - Лондон - Ротердам - Барселона - Лимасол - Истанбул - Варна. В началото на м. септември 1985 г. ръководството на Параходство БМФ организира на борда на кораба, който е в Пристанище Ротердам, среща с холандските товародатели, които ползват услугите на контейнерния сервиз „Булкон”. Участват представители на близо 40 холандски компании.
„Стойко Пеев” е в експлоатация в продължение на четвърт век. На 22 април 2010 г. корабът пристига в Алиага, Турция, където е продаден за нарязване за скрап.
Ето два епизода, които откриваме в средствата за масова информация, свързани с експлоатацията на „Стойко Пеев”:
На 21 април 1991 г. по време на плаване от Касабланка в посока България, в Средиземно море, на борда на натоварения с фосфат 23 500-тонен кораб „Балкан” с капитан Недялко Буюндруков избухва пожар. Огънят възниква около една от спасителните лодки и бързо обхваща надстройката. Пожарът бушува три дни и за неговото потушаване на 23 април принос има притеклия се на помощ екипаж на кораба „Стойко Пеев”. Този кораб започва и буксировката на останалия без ход „Балкан”, като по-късно изпълнението на тази задача е поето от екипажа на „Генерал Владимир Заимов”.
На 31 май 2005 г. по време на преход от Истанбул до Валенсия, контейнеровозът на Параходство БМФ „Стойко Пеев” под командването на капитан Чавдар Тодоров плава в района на западната част на Средиземно море. В 21 ч. 55 мин. местно време, на около 65 мили от алжирския бряг, вахтеният помощник-капитан вижда от към левия борд на кораба мигаща светлина и чува звукови сигнали за бедствие. След провеждането на незабавна спасителна операция, в 22 ч. 15 мин. на борда на „Стойко Пеев” са качени двама мъже - алжирци, които са бедствали четири денонощия в открито море. Спасителната операция е осъществена в тежки хидрометеорологични условия: вятър със сила 6 бала и силно вълнение.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимките са от дигиталния архив на
МОРСКИ ВЕСТНИК
Публикацията във в. „Маяк” от 9 май 1985 г.
Контейнеровозът „Стойко Пеев” в състава на контейнерния сервиз BULCON на Параходство БМФ.
Контейнеровозът „Стойко Пеев” в Пристанище Варна-изток, 2008 г. Снимка: Пресиян ПАНАЙОТОВ
Контейнеровозът „Стойко Пеев” в деня на вдигането на флага - 30 април 1985 г.
Кръстницата на кораба е Жечка Станева - гравьорка в стъкларския завод „Стойко Пеев” - Белослав.
февруари 2015 г.