НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 КАКВО СЕ Е СЛУЧИЛО С КОРАБА „БАЧО КИРО”, ПОСТРОЕН ВЪВ ВАРНА ПРЕЗ 1985 Г.?
В края на тази година се навършват 30 години от вдигането на флага на моторния кораб „Бачо Киро” (ІМО 8503486). За този кораб не се говори и не се пише. Дори на издадения през 1989 г. каталог на Института по корабостроене и корабоплаване - Варна, срещу строителен № 304 („Бачо Киро”) е изписано, че е безименен кораб за клиент от Великобритания, а годината на предаване - 1986 (а не 1985 г.). Корабът е приет тържествено на 23 декември 1985 г., а в излезлия на 26 декември с.г. брой на тогавашния ни морски официоз - в. „Маяк”, за това събитие няма нито ред. Защо? Нека започнем отначало.
На 23 декември 1985 г. на Морска гара Варна тържествено е вдигнат флагът на новопостроения в КК „Г. Димитров” 15 000-тонен многоцелеви моторен кораб „Бачо Киро” (ІМО 8503486). Кръстница на кораба е Ивалина Атанасова от Бяла черква. Първи капитан на кораба е Стефан Бузев, а първи главен механик - Минчо Цанев. „Бачо Киро” (строителен № 304) е петият от серията многоцелеви кораби от типа „Пейо Яворов” (проект 623 на Института по корабостроене във Варна, главен конструктор инж. Тодор Ганчев). С приемането му, флотът на БМФ прехвърля 1 800 000 тона корабен тонаж. „Бачо Киро” е в състава на Параходството до 3 май 1986 г., когато е продаден на корабособственик от СССР и под името „Капитан Темкин” (KAPITAN TEMKIN) плава до 1997 г.
В състава на Параходство БМФ „Бачо Киро” е малко повече от четири месеца. Такъв друг „рекорд” - за извеждането от състава на търговския ни флот на новопостроен кораб няма. Нима търговският флот на Съветския съюз е бил толкова закъсал, че е взел нашия кораб с правото на „по-големия брат”? Не, причината е и прозаична, и любопитна. Под български флаг „Бачо Киро” прави само един рейс. Един, но за доставка на оръжие за Либия. Уви, това става в напрегната международна обстановка и името „Бачо Киро” веднага влиза в няколко черни списъка на западноевропейски държави и САЩ. По-нататъшната му експлоатация под това име и под този флаг е невъзможна. А търговският флот на СССР наистина е изпитвал необходимост от нови кораби и продажбата става изгодна и за двете държави.
След поредната промяна в името (1997 - SOUTHGATE; 2001 - SEA FORTUNE; 2005 - SEA STAR; 2010 - CRISTOBAL) и флага, експлоатацията му продължава до 2011 г. Корабът пристига на 10 април 2011 г. в Аланг, Индия, а на 20 април с.г. започва нарязването му за скрап. Експлоатацията му в продължение на повече от 25 години е добър атестат и за главния конструктор (светла му памет!) и за българските корабостроители.
Атанас ПАНАЙОТОВ
„Бачо Киро” като SOUTHGATE, източник: https://www.shipspotting.com/gallery
„Бачо Киро” като SEA STAR, в Santos, Бразилия, 31 декември 2006 г., източник: https://www.shipspotting.com/
„Бачо Киро” като SEA STAR, при излизане от Terneuzen, Холандия, 19 юни 2005 г., източник:
https://www.shipspotting.com/gallery/photo
февруари 2015 г.