НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ






:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 











Volvo Ocean Race:
ЗАПОЧНА И ЧЕТВЪРТИЯТ ЕТАП
Гледайки с нескрито възхищение маршрута на четвъртата гонка, се сетих за един безобиден лаф на буля Жековица, дето казала на мъжа си да се облече хубаво, да си вземе хлебец и лучец за из път, щото до другото село било почти половината свят. И защо пък да не е половината? Пък и нали в крайна сметка всичко е на базата на сравнението и на хорските представи за действителните мащаби на дадено събитие. Това е и част от красотата на нашия живот, без да броим лошите моменти и без да се притесняваме излишно за глупостите на околните. Всеки си има в крайна сметка свой хоризонт на събитията и се съобразява с него, за добро или за лошо.
Като погледне човек маршрута на четвъртата гонка от това грандиозно ветроходно състезание, може спокойно да си помисли, че става дума действително за половината свят. При това само на ветрила, на относително малък съд, далеч от логистика и чужда помощ. Това е то базата на сравнението, мисля си аз.
И тръгнаха, значи, останалите само шест яхти от китайското пристанище Саня за прекрасния Оукланд в Нова Зеландия. Преди началото, обаче, китайското ръководство успя скоропостижно да смени шкипера на своята яхта, въпреки че Dongfeng пристигна първа в Саня миналия етап и то с доста голяма преднина пред втората лодка. …

Пълният текст на кореспонденцията можете да прочетете в авторската рубрика „На остър бейдевинд с Жоро Никлев”.

февруари 2015 г.