НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ЗА КРАТКО ВЪВ ВАРНА СЕ ОТБИ USS COLE (DDG-67) -
РАЗРУШИТЕЛ С БИОГРАФИЯ

Вчера в Пристанище Варна-изток за няколко часа се отби американският разрушител USS Cole (DDG-67). Целта на посещението бе попълването на запасите на кораба. По време на престоя му в акваторията на пристанището патрулираше български рейдов миночистач. Разрушителят е от клас Arleigh Burke и носи името на Дарел С. Коул - сержант от морската пехота на САЩ, загинал като картечар по време на щурма на остров Иводзима по време на Втората световна война. Проявеният от него героизъм е причината за девиз на кораба да бъде избрана латинската сентенция Gloria merces virtutis (Славата е награда за храбрия).
Ескадреният миноносец „Коул” е заложен на 28 февруари 1994 г. в корабостроителницата Ingalls Shipbuilding в Паскагула, щата Мисисипи. Приет е в състава на ВМС на САЩ на 8 юни 1996 г. в порт Евърглейдс, щата Флорида.
През есента на 2000 г. „Коул” е бойна единица в състава на Пети флот на ВМС на САЩ и изпълнява задачи, свързани с контрола върху ембаргото, наложено върху Ирак. На 12 октомври 2000 г. сутринта пристига в порт Аден (Йемен) за зареждане с прясна вода и провизии. Няколко часа по-късно е атакуван от катер, управляван от двама терористи-самоубийци и напълнен с експлозиви. След взрива се образува пробойна, водата нахлува в кубрици и каюти, излизат от строя газовите турбини и гребния вал. Избухва пожар, който екипажът успява да потуши до вечерта.
След истинска операция по спасяване на поразения кораб, той е превозен със специализирания холандски кораб-платформа Blue Marlin до корабостроителницата Ingalls Shipbuilding. Възстановителните работи струват на американските данъкоплатци 250 милиона долара, а от 19 април 2002 г. „Коул” е отново в строя.
Мисията на разрушителя в Черно море е ясна. Може би и американците са чували руската поковорка, че един бит струва повече от двама, които не са яли бой. А „Коул” има цяла страница от своята биография в тази насока.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимка МОРСКИ ВЕСТНИК
февруари 2015 г.
Логото на американския разрушител „Коул” с девиза на кораба Gloria merces virtutis.
Американският разрушител USS Cole (DDG-67) в Пристанище Варна-изток. На борда му е застанал българският танкер-бункеровчик „Агамемнон”.