НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 „БЕЗКОРИСТНИТЕ” ОПИТИ НА РУСИЯ ЗА НАШЕТО ОСВОБОЖДЕНИЕ
„Тоз, който ни освободи, той ще и да ни пороби”
Васил ЛЕВСКИ

В публикацията  17 февруари 2015 г. Адмирал Сенявин за Руско-турската война от 1828 - 1829 г. и българските надежди на капитан І ранг инж. Владимир ХРИСТАКИЕВ (1935 - 2013 г.) се пише, че „Русия смята българското национално освободително движение за „искрен съюзник”, който може да компенсира количественото превъзходство  на османските войски. ... В докладната си записка до Николай I адм. Сенявин отбелязва, че познава много добре балканските народи, което му позволава да оцени „полезността от тяхното използване” във войната. „Честото ми общуване с народите, населяващи Османската империя и особено с планинските жители, ме сближи с техните нрави”, посочва адмиралът.
Още на другия ден управляващият Военното министерство генерал-адютант граф Александър Чернишев изпраща писмо до адмирал Сенявин, в което посочва, че императорът е приел „с особена признателност Вашия нов опит за усърдие в полза на Отечеството и за славата на руското оръжие”.
Още преди руските войски да форсират р. Дунав, около тях се появяват спонтанно възникнали отряди от въоръжени българи, изразяващи готовност да се бият срещу вековния тиранин.“
Нека сега да се обърнем към историческите факти, които ни поднасят някои наши сънародници от онова време видим колко безкористни са били тези опити на Русия за нашето освобождение и да назовем нещата с истинските им имена:

Извадка от: „Освободителни” мисии на Русия - Съветския съюз в и около България“
Автор Иван ЛИЛОВ
София, 2003 г.

„Гръцкият проект”
„Освобождавайки” Крим, Кубан, Таман, и още няколко държави и народи в Кавказ, Екатерина планира и други „освобождавания”. Главното във всички планове е, как да се направи така, че през освободителния период, в освобождаваните страни, да има руска армия с явно, или прикрито, руско управление. Най-грандиозен е планът „Гръцки проект” за завладяване на Балканския полуостров, Проливите, Мала Азия, и Близкия изток, чрез „освобождаване” на гърците и създаване на „гръцка” империя, с император втория внук на Екатерина, Константин, целенасочено кръстен на името на последния византийски император. Според Екатерина, не съществуват българи, те са гърци, и цяла България е територия на империята. Екатерина е сигурна, че 1 200 000 гърци, толкова са тогава всички гърци, не може да крепят империята и е абсолютно необходимо това да прави руската армия. С император-самодържец руснак, и с руска армия, става бетонно „освобождаване”. …

Пълният текст на публикацията с автор к.д.п. Орлин СТАНЧЕВ (в PDF-формат)  можете да прочетете тук.


февруари 2015 г.