НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ФИЛИПИНСКИ ПИРАТИ АТАКУВАТ КОРАБА „ИВАН ЗАГУБАНСКИ”
ПРЕЗ 1978 Г.

Това е малко известен епизод от историята на българското търговско корабоплаване. Моторният кораб „Иван Загубански”, който е в състава на Параходство „Български морски флот” и поддържа Далекоизточната линия, е нападнат от филипински пирати през 1978 г. Екипажът, командван от капитан Стефан Гъдев, реагира адекватно и излиза от ситуацията без жертви и без сериозни поражения.
Тогава пиратите са все още без огнестрелни оръжия и основната им цел е не пленяването на екипажи, а плячкосването на корабно имущество. Те действат много бързо, нападат със скоростни лодки и използват дълги бамбукови пръти, като в края им закачат абордажни куки от ковано желязо. Куката се закача най-често за фалшборда и пиратът с изключителна ловкост се изкатерва до палубата, най-често в района на бака, където се намират боцманските магазии. Докато оплячкосват магазията, част от пиратите са охрана на своите „колеги” с ятагани и други хладни оръжия. Разчитат на бързината, изненадата и на заплашителните ловки демонстративни движения с ятаганите, с които респектират моряците от палубната команда на екипажите.
От това нападение Валери Христов - читател и приятел на „Морски вестник”, а тогава - рулеви от екипажа на „Иван Загубански”, е успял да запази оригинална пиратска абордажна кука, снимка на която представяме сега. Случката е наистина отдавна, но той изпълни нашата молба и се опита да си припомни и други членове на екипажа: Митко Пелов - трети помощник-капитан, Петко Дачев (Кучето) - палубен боцман, Веселин Алатов - радист, Тодор Великов - рулеви, Стоян - рулеви, Красимир Петков - моряк от Панагюрско, Гочето - моряк ...
Ако някой от нашите читатели знае нещо повече за този епизод или познава някой от членовете на този екипаж на „Иван Загубански”, нека ни пише!
МОРСКИ ВЕСТНИК
февруари 2015 г.
Моторният кораб „Иван Загубански” (Ivan Zagubanski - IMO 7518197). Снимка: https://www.shipspotting.com/
Абордажна кука, използвана от филипински пирати при нападението им срещу българския кораб „Иван Загубански” с капитан Стефан Гъдев през 1978 г., запазена от Валери Христов.