НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ЧЕРТЕЖ ЗА КОРАБЕН МОДЕЛ НА ЕСКАДРЕНИЯ МИНОНОСЕЦ „ГЕОРГИ ДИМИТРОВ”
През 1967 г. Централната станция на младите техници - София, издава интересна книжка, озаглавена „Ескадрен миноносец „Георги Димитров” с автор Николай Савов. Книжката е от поредицата „В помощ на младите моделисти”, като върху титулната страница се посочва, че изданието е посветено на 50-годишнината от Великата октомврийска социалистическа революция”. Върху титулната страница обаче името на автора е вече Николай С. Иванов.
Става въпрос за Николай Савов Иванов (това е посочено и в служебното информационно каре на авантитулната страница) - син на контраадмирал Сава Иванов - радетел на българската морска идея, най-известният български историограф от първата половина на ХХ век, командвал военния флот на България от 5 декември 1935 г. до 1 април 1937 г. Николай Савов Иванов служи като матрос във Военноморския флот, като част от службата му преминава и във Военноморския музей. Той си отива твърде рано от този свят и тази книжка е едно от малкото неща, които ще напомнят за него. А тя е издадена в тираж от 16 000 екземпляра! И е на достъпната за тогавашните възможности на българина цена от 0,34 лв.
Обемът на текста в „Ескадрен миноносец „Георги Димитров” е всичко на всичко 8 страници формат 1/16 от 59/84 (близко до А-5). В него се дава кратка история на ескадрените миноносци (това понятие съществува в съветската военноморска теория, в останалите държави по света този клас кораби се водят разрушители). В сбита форма е предадено въоръжението на „Георги Димитров”, което също е част от бъдещия корабен модел.
Авторът посочва и за кои класове на „Навига” (Европейската корабомоделна федерация) може да бъде изработен модела на „Георги Димитров” и дава конкретни препоръки на моделиста.
Най-ценната част на книжката, разбира се, е чертежът на модела (мащаб 1:100), разработен от Николай Савов Иванов и приключен на 30 август 1966 г. Като се има предвид, че ескадреният миноносец „Георги Димитров” е бракуван през 1963 г. това е едно добро постижение за автора. Остава неизвестно как се е добрал до конкретните технически характеристики на кораба - нещо, което не би могло да бъде реализирано без съдействието на Министерството на отбраната и на Щаба на ВМС.
Атанас ПАНАЙОТОВ
Корицата на книжката.
Титулната страница на книжката.
Най-атрактивната част от разработката на Николай Савов Иванов.
Може би най-интересната част за моделиста от разработката на Николай Савов Иванов.
Служебното информационно каре на авантитулната страница.