НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ПРОЕКТЪТ НА АРХ. ВЛАДИМИР ПОПОВ ЗА
ПАМЕТНИК НА МОРЯКА СЕ НАРИЧА „ОЧАКВАНЕ”

Идеята е отличена с І награда на проведения от Община Варна конкурс за идеен проект за Паметник на моряка

Защото както и да протича плаването - най-силното чувство, което изпитват всички, и моряка и неговите близки е едно. Нарича се очакване. И в това очакване има всичко - и радост, и страх и тъга, които тук са изразени с камък, бронз и слово. Камъкът е фундамент на бронза и на словото и не случайно той е с бял цвят и със строга форма. Белотата е символ на пречистващото изпитание на дългото и понякога изтощително пътуване по море, тя е символ на сложните и трудни чувства, събрани в едно очакване. Строгата форма на постамента служи за посредник между суровата среда, оформена от бучащото море и крехките детски фигури, покатерени на високото, за да съзрат първи завръщащия се кораб. Няма съмнение, че ако паметникът бъде реализиран, двете бронзови фигури ще образуват върху белия камък отчетлив универсален  йероглиф, който в превод ще означава „Татко си идва”.
Важно е значението на словото, с което паметникът посреща пристигащите. Куплетът, апликиран върху белия камък притежава едно универсално разбиране на чувствата на всички хора, свързани с морето - на тези, които са в морето и на тези, които ги очакват. Този куплет, поставен срещу хоризонта трябва да представлява едно обяснение в обич на варненци към морето и същевременно да бъде нещо като вербално посрещане с хляб и сол на всеки, влязъл в нашия залив. Буквите ще бъдат обемни, черни или тъмнокафяви, композирани по начина, показан тук. Под куплета е добавено посвещение на морските труженици от техните съграждани.
Фигурите на децата от композицията върху постамента ще бъдат в естествен ръст и ще бъдат отлети от бронз. В тяхната динамика е вложена пластичната представа за  очакването - фигурата на момчето е силно издадена, тя е почти над празното пространство на ръба на постамента,  а фигурата на момичето е наведена леко напред, за да посрещне  вятъра.
Околното пространство на паметника е оформено по начин, да бъде спокойно и приятно за посетителите на това място. Това са  морските хора, които ще посетят своя паметник, хората, които ще се разхождат по вълнолома и пред него, младите, които ще изпращат залезите или ще посрещат слънцето. Запазена е архитектурата на избраното място - то е волно като формат, строго по обработка и цвят и имаше нужда само от още малко пластична красота и от няколко красиви думи.  
Арх. Владимир ПОПОВ

* * *
КАКВО Е МОРЕТО?
КАКВО СА ВЪЛНИТЕ?
АКО НЯМАШЕ ПОГЛЕДА,
ВПИТ В ДАЛНИНИТЕ,
АКО НЯМАШЕ НЯКОЙ
С ОБИЧ ДА ЧАКА
ДА СЕ ВЪРНЕ
ОТ ПЛАВАНЕ ДЪЛГО
МОРЯКА,
АКО НЯМАШЕ ВЯРА
И СТРАХ, И ТЪГА,
АКО НЯМАШЕ БРЯГ
И ЧОВЕК НА БРЕГА…
КАКВО Е МОРЕТО?
КАКВО СА ВЪЛНИТЕ?

О р л и н  О р л и н о в
Фигурите и камъкът.
Фигурите.
Поглед от морето.
Макет на проекта.