НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 „ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА НЕБЛАГОПРИЯТНОТО ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ ЧЕРНОМОРСКАТА СРЕДА”
Това е темата на предстоящата международна научна конференция във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”

На 08.12.2015 г. от 9.00 ч. в зала 11 във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” ще бъде открита международна научна конференция на тема „Предотвратяване на неблагоприятното въздействие върху черноморската среда” съвместно с Българската академия на науките и „Черноморска изследователска програма НОЙ”.
Поради засиленото неблагоприятно въздействие върху околната морска среда, вследствие на антропогенните фактори и новите екологични заплахи, настъпили през последните години, академичното научно общество на Република България обединява усилия да набележи мерките и пътеките за преодоляване на екологичните проблеми, като се запази природния баланс и същевременно се развиват възможности за растеж на зелената икономика.
Конференцията ще проследи и очертае насоките на научните изследвания, съобразени с основните проблеми на предизвикателства пред опазването на околната морска среда и развитието на морската индустрия. Ще бъдат разгледани възможностите за растеж на зелената икономика, насърчаване на екосистемните услуги, насърчаване на ресурсна ефективност в Черноморския регион.
Първото заседание в рамките на форума започва в 11.00 ч. с панел на тема „Екологични характеристика на Черноморския регион”.  В 14.00 ч. ще бъде изслушан доклад „Екологични предизвикателства, свързани с развитието на черноморската индустрия”. Третото заседание започва в 15.45 ч. с обсъждане на темата „Национален академичен капацитет за посрещане на екологичните предизвикателства в националните морски пространства”.
Поканени са:
акад. Стефан Воденичаров - председател на БАН
Министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова
Министър на околната среда и водите  Ивелина Василева
Плажът „Кабакум“ край Варна. Снимка Георги НИКЛЕВ, специален кореспондент на „Морски вестник“