НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ЗАБРАВЕНА СПАСИТЕЛНА ОПЕРАЦИЯ, ОСЪЩЕСТВЕНА ОТ ЕКИПАЖА НА ПАРАХОДА „ШИПКА” (1957 Г.)
Благодарение на любезното съдействие на флотския ветеран Марко (известен повече като Марчо) Петров Бояджиев „Морски вестник” ще представи на своите читатели една забравена спасителна операция, осъществена от екипажа на парахода „Шипка” под командването на капитан Любомир Милков. Случаят не е описан в тогавашния ни морски официоз вестник „Маяк”.
На 29 ноември 1957 г. капитан Милков получава радиограма, че трябва да спре плаването по предварително набелязания курс и да започне търсене в акваторията между нос Галата и устието на река Камчия на две спасителни лодки от потъналия в същия ден гръцки кораб „Никитас К.” (NIKITAS K.). Времето е лошо, студен североизточен вятър вдига вълнение и започва да обледенява палубата на „Шипка”. Не след дълго кръстосване е открита едната от спасителните лодки със 6 или 7 моряци (Марко Бояджиев не е сигурен в спомена си относно броя на моряците в откритата спасителна лодка) на борда й. Вълнението затруднява подаването на въже към лодката, която вече е започнала да се пълни с вода, а моряците на борда й са вече твърде изнемощели, за да действат енергично.
Все пак, професионализмът на палубната команда на „Шипка” се оказва наистина на висота и заповедта на капитан Милков е изпълнена: лодката, оставена до подветрения борд, е вдигната върху обледенената главна палуба на българския параход, заедно с членове на екипажа на потъналия „Никитас К”. Измръзналите моряци - гърци и араби, са отведени веднага в машинното отделение, за да се стоплят. Оказана им е първа помощ и са настанени в кабини, за да почиват. „Шипка” получава нареждане да спре търсенето на другата лодка, която своевременно е открита от наблизо преминаващ съветски кораб, и да поеме курс към нос Калиакра. В защитения от североизточния вятър залив пускат котва и изчакват пристигането на влекача „Георги Сава Раковски”, който приема спасените моряци и ги откарва в Пристанище Варна. „Шипка” продължава по своя курс. По-късно българските моряци узнават, че капитанът на гръцкия параход (под панамски флаг) е загинал с една част от екипажа, защото не са могли заради силния крен, предизвикан от пресипването на товара (пирит), да спуснат трета лодка на вода ...
Благодарение на снимките, направени от участника в това събитие - морякът Марко П. Бояджиев, тази спасителна операция е документирана. И така тя няма да бъде забравена. „Морски вестник” благодари на 85-годишния флотски ветеран, който е запазил не само тези, но и много други интересни снимки и документи, с които ще ни помогне да си доизясним някои интересни моменти от нашата морска история.
Няколко думи и за гръцкия параход NIKITAS K. Построен е като DAGENHAM през 1919 г. от корабостроителницата Osbourne Graham в North Hylton, Великобритания, стр. № 259, по поръчка на лондонската компания Hudson SS Co Ltd. Но веднага (на 20 септември 1919 г.) е национализиран от британското правителството за нуждите на отбраната и започва да плава под името WAR NESS. През 1956 г. е продаден на регистрираната в Панама гръцка компания Minos Cia Maritima SA, която му дава името NIKITAS K. Дължината на кораба (между перпендикулярите) е 85,3 м, широчината - 12,3 м (GT 2178). На фаталния за кораба 29 ноември 1957 г. той е плавал по линията Стратони (Гърция) - Браила (Румъния), натоварен с пирит.

Атанас ПАНАЙОТОВ
Снимките и документите са от личния архив на моряка Марко Петров Бояджиев
Морякът Марко Петров Бояджиев на обледенената палуба на парахода „Шипка”, 29 ноември 1957 г.
Оцелялата спасителна лодка от парахода NIKITAS K., снимана от борда на българския параход „Шипка”.
Оцелялата спасителна лодка от парахода NIKITAS K., снимана от борда на българския параход „Шипка”, по-близък план.
Поглед към кърмата на оцелялата спасителна лодка от парахода NIKITAS K., снимана от борда на българския параход „Шипка”. Ясно се вижда името на гръцкия параход върху спасителните пояси.
На гърба на няколко от снимките има един и същи текст, поставен от автора им Марко Петров Бояджиев.
Страница 2 и 3 от Морската книжка на моряка Марко П. Бояджиев, издадена от Пристанищното управление - Сталин (Варна).
Страница 16 от Морската книжка на моряка Марко П. Бояджиев, издадена от Пристанищното управление - Варна. Той става член на екипажа на парахода „Шипка” на 2 февруари 1957 г. Вместо капитана на кораба - Любомир Милков, се е подписал неговият старши помощник (от 2 февруари 1960 г. - капитан далечно плаване) Божан Каракостов.