НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ДЕКЛАРАЦИЯ НА КОНФЕДЕРАТИВНИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКАТА
ВОЕННОМОРСКА КОНФЕДЕРАЦИЯ

Конфедеративният съвет (КС) на Българската военноморска конфедерация (БВМК) анализира появилите се в средствата за масова информация редица статии, изказвания и мнения относно намерението на министъра на отбраната на Република България да прекрати предсрочно мандата на началника на отбраната - вицеадмирал Румен Николов, като използва момента при навършване на пределна възраст за настоящето звание на вицеадмирал Николов.
КС на БВМК изразява своите и на организациите - членки на Конфедерацията тревога и недоумение от действията или по-скоро от бездействието на министъра на отбраната, по отношение на бъдещето на най-висшата военна длъжност в Българската армия. При условие, че адмиралът е недостоен за присвояване на званието, полагащо се за длъжността, следва ръководството на Министерството на отбраната да обясни публично своите аргументи. Така постъпват политиците в демократичните държави, когато се отнася до длъжности от висшия ешелон на Въоръжените им сили!
Вицеадмирал Румен Николов е извървял дългия служебен път от командир на бойна част, през командир на кораб, командир на дивизион кораби, командир
на Военноморска база и командир на ВМС, до най-висшата военна длъжност в държавата - Началник на отбраната. Целия този труден и тежък път той е изминал благодарение на личните си качества и способности, без протекции и специално отношение към него. Всички ние, които сме имали честта да служим или работим с него, оценяваме високия му професионализъм и отдаденост на военноморската кауза. Но явно неговата честност, прямота и принципност, по отношение на запазването и развитието на отбранителните способности на страната не влияят позитивно на политическото ръководство на отбраната.
Въоръжените сили у нас, по закон  са деполитизирана институция вече двадесет и пет години. В изключително сложната обстановка на Балканите, в Европа и по света, да се внася политически привкус в кадровата политика на армията е най-малко опасно. Не може да се изисква от хората „под пагон” да отдават всичките си сили за осигуряване на националната сигурност, ако те не чувстват подкрепата на Министерството на отбраната и в частност на своя министър.
КС на БВМК призовава президента на Република България и министъра на отбраната, чиито длъжности са били заемани от много достойни люде - истински патриоти, държавници и политици - „строители на съвременна България”, да проявят далновидност, достойна за позициите, която заемат и да  намерят кураж да загърбят политическите пристрастия в труден за Българската армия и страната ни момент.

От Конфедеративен съвет на Българската военноморска конфедерация
Декларацията е приета на редовно заседание на КС, с протокол № 4 / 10.12. 2015 година