НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 Ретро-фото репортаж:
30 ГОДИНИ ОТ ВДИГАНЕТО НА ФЛАГА НА „СТОЙКО ПЕЕВ” (2)
Наскоро представихме на читателите на „Морски вестник” няколко снимки от церемонията по вдигането на флага на контейнеровоза „Стойко Пеев” (STOYKO PEEV - ІМО 8422400): 22 ноември 2015 г. Контейнеровозът „Стойко Пеев” (ІМО 8422400) четвърт век служи на България Свързахме се с първия капитан на кораба - к.д.п. Славей Василев, който потвърди написаното от нас и ни даде една интересна подробност: първия етап от първия рейс, Варна - Пирея, контейнеровозът извършва само с един контейнер на борда - пробният контейнер на терминала в Пристанище Варна ... В Пирея обаче специалистите от „БУЛКОН” са си свършили добре работата и корабът поема с пълен товар към пристанищата на Западна Европа. И още нещо - първият главен механик на кораба - Владимир Стойчев, ще бъде запомнен от екипажа с големия си професионализъм, поради който заслужено си е спечелил прякора Владо „Бижуто”...
Използваме възможността да припомним още веднъж за церемонията по вдигането на флага на „Стойко Пеев” (30 април 1985 г.) с новото попълнение в дигиталния архив на „Морски вестник”, като с това не затваряме темата за този кораб, служил четвърт век на България.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Контейнеровозът „Стойко Пеев”, застанал на „нулевото” място в Пристанище Варна-изток в деня на вдигането на флага.
Кръстницата Жечка Станева и капитан Славей Василев позират пред фотографите преди бутилката шампанско да полети към десния борд на „Стойко Пеев”. В дясно, със светлото яке, крачи фотографът на Параходство „Български морски флот” Виктор Арнаудов, светла му памет!
Нормално е кръстницата да се притеснява дали ще успее да разбие бутилката шампанско, нормално е капитанът да бъде уверен, че всичко ще приключи както трябва.
Бутилката е разбита успешно о борда на кораба, а първи по право кръстницата поздравява главният директор на Параходство „Български морски  флот” к.д.п. Атанас Йонков.
Честта първи да вдигне флага на кораба по право се пада на старши помощник-капитана (по-късно к.д.п.) Тодор Тодоров.
К.д.п. Атанас Йонков благодари на корабостроителите и пожелава на екипажа щастливо плаване.
Екипажът се снима за спомен с кръстницата и с главния директор на Параходството.
К.д.п. Атанас Йонков предава корабните документи на капитана Славей Василев.
Не всеки ден и не всяка жена става кръстница на кораб! ...