НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ИНТЕРЕСНИ ДОКУМЕНТИ ВЪВ ФОНДА НА ИЗДАТЕЛСТВО „ГЕОРГИ БАКАЛОВ“ - ВАРНА
След инициатива на Градския комитет на БКП - Варна, с Министерско постановление №145 и заповед на Министерство на просветата и културата е наредено да се създаде Държавно издателство - Варна.
На 18 ян. 1960 г. издателството е регистрирано. За пръв главен редактор и временно изпълняващ длъжността директор е назначен Йордан Тодоров Йорданов. От 1974 г. издателството носи името „Георги Бакалов“.
От 1981 г. към комитета за култура се образува Творческо-производствено обединение (ТПО) „Българска книга“, в състава на което влиза и ДИ „Г. Бакалов“ - Варна. През 1990 г. издателството прекратява дейността си като поделение на ТПО „Българска книга“ - София, негов правоприемник става Държавна фирма „Галактика“, в последствие издателска къща. От 1999 г. е обявена в ликвидация и през 2002 г. е заличена от Търговския регистър.
Сред изключителното жанрово богатство през годините (художествена, научна, учебна, научно-популярна литература, фантастика) обръщаме внимание на морската тематика.
В поредиците: „Нептун“, „Морета, брегове и хора“, „Човек, Море и техника“, „Море-знание“, „Океан“, „Световни морски новели“, научно-популярният алманах „Фар“, са включени хиляди заглавия на световната и българска морска литература. …

Пълният текст на статията на гл. експерт Донка НИКОЛОВА от Държавен архив - Варна, можете да прочетете в рубриката „От фондовете на Държавен архив - Варна“ на раздела „Морски колекции“.