НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 71 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ВОЕННОМОРСКА БАЗА БУРГАС И ПРАЗНИК НА ПУНКТ ЗА БАЗИРАНЕ
БУРГАС

На 15 декември 2015 г. бургаските военни моряци тържествено отбелязаха 71 години от създаването на военноморска база Бургас и празника на Пункт за базиране Бургас. Преди 71 години, на 15 декември 1944 година, капитан-лейтенант Игнат Гишин докладва, че е сформирал Военноморска база Бургас от разформирования Беломорски флот. Така се поставя началото на пътя за утвърждаване на Военноморска база Бургас като гръбнак на българския Военноморски флот в онези трудни следвоенни години.
Само дебелите томове архиви знаят колко трансформации и организационно - щатни нововъведения е претърпяло военноморското съединение. През всичките тези години корабите, дислоцирани в Пункт за базиране Бургас, достойно развяват родния трибагреник в защита на морската ни граница.Те са основните единици, които съвместно с корабните формирования от Пункт за базиране Варна определят днешния облик на обединената Военноморска база - ВМС.
Превърнали в своя съдба, изпълнената с напрежение и риск професия на военния моряк, бургаските военни моряци ежедневно доказват своята висока професионална подготовка.
И през тази година основните усилия на личния състав от военноморската база бяха насочени към поддържане боеспособността и бойната готовност за изпълнение на поставените пред формированието отговорни задачи.
Със заслужено удовлетворение корабните екипажи посрещат празника, представили достойно базата във всички планирани и проведени мероприятия.  Базовият миночистач „Шквал” участва в румънското тактическо военноморско учение „TRIDENT POSEIDON 2015” и достойно представи дивизион миночистачни кораби в учението на противоминните сили на Турция „NUSRET” в Средиземно море, където бе сертифициран на I ниво. Фрегата „Верни” участва в учение от типа PASSEX в Черно море съвместно с кораби от ВМС на Румъния, Турция, САЩ и Украйна.
В националното военноморско учение с международно участие „BREEZE 2015” достойно се представиха фрегатите „Дръзки” и „Верни” и базовите миночистачи „Шквал” и „Прибой”. По време на учението бе постигнато ефективно взаимодействие между родовете сили на ВМС и добра оперативна съвместимост с ВМС на държавите членки на НАТО, участвали в учението.
Кулминацията в подготовката на военноморската база бе участието на фрегата „Дръзки” в операцията на НАТО „ACTIVE ENDEAVOUR” и в най-мащабното за последните години учение на НАТО за демонстриране на способности „TRIDENT JUNCTURE 15” през месец октомври и ноември в акваторията на Средиземно море и източната част на Атлантическия океан.
Цялостната дейност на корабите би била немислима без осигуряването от бреговите формирования от състава на военноморската база. Във всички тези звена работят всеотдайно, с професионална компетентност и чувство за отговорност много добри специалисти - военнослужещи и цивилни служители, които въпреки днешните трудни условия успяват да мобилизират своите сили и успешно да изпълнят поставените задачи.  
На строевия плац в Пункт за базиране Бургас на 15 декември 2015 г. в тържествена обстановка и в присъствието на официални гости и воини от резерва и запаса, командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев и командирът на Военноморска база - ВМС комодор Мален Чубенков поздравиха бургаските моряци и наградиха отличили се военнослужещи за безупречно изпълнение на функционалните задължения и постигнати отлични резултати. Отслужен бе молебен за здраве и благоденствие от представители на Българската православна църква. В своето слово, комодор Чубенков изрази своето уважение и благодарност към всички военнослужещи и цивилни служители за годините всеотдаен труд, отдаден в името на развитието и просперитета на военноморската база.
В заключение комодор Чубенков отбеляза:
Убедени сме, че и през следващата година ще положим максимални усилия да се представим достойно във всяко изпитание и на нивото на най - високите критерии, както подобава на водещо флотско съединение.” Той пожела на личния състав: „Поставяйте си високи цели, за да постигате високи резултати! Носете в сърцата си най-съкровените ценности: Чест, Достойнство, Моряшки дълг и Професионализъм на море, Взаимопомощ и Всеотдайност! Бъдете смели в мечтите си и не позволявайте на трудностите да сломяват вашия дух и воля. Вярвайте в себе си, за да повярват и другите във вас! Бъдете все така моряци по дух и призвание! Честит празник и попътен вятър горди бургаски моряци!

„Връзки с обществеността” на ВМС
Снимки: www.navy.mod.bg