НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ОЩЕ ЗА МОТОРНИЯ КОРАБ „СТОЙКО ПЕЕВ”
(STOYKO PEEV - ІМО 8422400)
През последните няколко дни един от най-четените материали, четени в „Морски вестник”, е 13 декември 2015 г. Ретро-фото репортаж: 30 години от вдигането на флага на „Стойко Пеев” (2) Благодарим на всички, които ни писаха! Като продължение на темата предлагаме още няколко неща за този интересен кораб, построен във Варна и плавал само под български флаг.
Благодарение на отзивчивостта, проявена от първия капитан на „Стойко Пеев” - к.д.п. Славей Василев, можем да представим на нашите читатели може би първата аеро-фотография на контейнеровоза, която се публикува за първи път. Снимката е направена в Атлантическия океан.
Нашият читател, приятел и автор инж. Стефан Димитров ни писа и ни изпрати две илюстрации: „Стойко Пеев” е последният кораб, на който съм работил като инсталационен инженер на „черни кутии” (S_VDR). Изпращам снимка на летния мостик от това време (август, 2008 г.). Вижда се и „капсулата” (оранжевият цилиндър, където се съхранява информацията за последните актуални 12 часа за всеки рейс). Тя е от фирмата Л3 (L3 Communications) - една от най-известните фирми за „капсули” и „черни кутии” за самолети и кораби. Запазил съм и плана за бъдещия (тогава) монтаж на капсулата на летния мостик на „Стойко Пеев”, начертан от колежката Б. Кръстева. Иначе, той („Стойко Пеев”) и „Станко Стайков” са интересни и от друга гледна гледна точка. На двата кораба имаше инсталирана система за следене и икономично изразхoдване на горивото, ако не ме лъже паметта „Sal-Fe” или нещо подобно. Бяха направени опити събраната информация от тях да се предава по сателитен канал с първия (аналогов) вариант на Инмарсат А (корабна станциия „Инмарсат” А от типа JUE и нужния допълнителен интерфейс, производство на JRC). Това в съвременността не е нищо особено, но тези опити бяха правени през осемдесетте години (1987 или 1988), когато все още малко кораби имаха сателитни станции и това бе много новаторско за времето си.
С това не затваряме темата за „Стойко Пеев” (STOYKO PEEV - ІМО 8422400). При постъпване на нови факти и илюстрации ще пишем отново за този кораб.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Може би първата аеро-фотография на контейнеровоза, която се публикува за първи път. Снимката е направена в Атлантическия океан и е от личния архив на к.д.п. Славей Василев - първият капитан на „Стойко Пеев”.
Снимка на летния мостик на „Стойко Пеев” от м. август, 2008 г. Вижда се и „капсулата” (оранжевият цилиндър, където се съхранява информацията за последните актуални 12 часа за всеки рейс). Снимката е от личния архив на инж. Стефан Димитров.
Плана за монтажа на капсулата на летния мостик на „Стойко Пеев”, начертан от Б. Кръстева. Илюстрацията е от личния архив на инж. Стефан Димитров.