НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 Във Военноморския музей:
„МНОГОТО ПЪТЕКИ КЪМ МОРСКАТА ИСТОРИЯ`2015“
Във Военноморския музей (ВММ) във Варна се откри изложбата „Многото пътеки към морската история`2015“. Тя събра най-значимите и любопитни вещи, снимки и документи, влезли във фонда на музея през изтичащата 2015 година. 
На дарителите бяха връчени грамоти и свидетелства. Сред приятелите на музея са традиционно Военноморските сили, капитани и механици от търговския флот, близки и роднини на морски дейци.
За първи път е показано индивидуално спасително оборудване на екипажите от морската вертолетна авиация. Последният национален флаг на плаващата учебна база „Петър Берон“, преди отправянето му за скрап, корабният дневник и снимка от 70-те години на ХХ век, постъпили в музея от трима различни дарители, са една от илюстрациите за пътеките, по които минават свидетествата за морското ни минало по пътя към музея. Открояват се лични вещи и документи на български моряци, карти, специални издания и снимки от Първата и Втората световна война. Представени са и нови корабни модели: на моторен речен тласкач тип „Стефан Караджа“, на морските кораби „Варна“ и „София“, както и на военни кораби от втората половина на ХХ в. Интересни разнолики документи допълват известното за историята на Морското училище: за наказанията на провинилите се негови възпитаници през 1940 г.; снимки представят моменти от обучението на 45-ти випуск, а в. „Вапцаровец” от 70-те години ни напомня важни събития в училището и на какво са се смели курсантите. В изложбата са показани и открити на морското дъно и спасени от дъното на река Дунав корабни останки.
Изложбата може да бъде посетена до края на м. февруари 2016 година.
Открит беше и благотворителният коледен базар под надслов „Магията на Коледа“. С изработени от детските ръце новогодишни картички, коледна украса и рисунки се включиха творческо сдружение „Арт Визия”, НУИ „Добри Христов”, ЦДГ „ЯН Бибиян”, Общински детски комплекс - Варна, деца на служители в музея. Събраните средства ще бъдат предоставени на Фондация „Деца на Българската армия” за децата на военнослужещи, загинали при изпълнение на служебния си дълг.
Базарът ще продължи и днес - 19 декември, събота, когато експозицията на Военноморския музей ще работи с ВХОД СВОБОДЕН.

Съвместна публикация на https://morskivestnik.com и на
https://morskimusey-bg.com
Изложбата бе открита от директора на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева.
Снимка Тодорка СТОЯНОВА
Модели на моторен речен тласкач тип „Стефан Караджа“ и на ветрохода „Роял Хелена”.
Снимка МОРСКИ ВЕСТНИК
За първи път е показано индивидуално спасително оборудване на екипажите от морската вертолетна авиация. Снимка Петър ТОДОРОВ
Буквите от бордовия надпис на речния пътнически кораб „Георги Димитров”, който в края на експлоатацията му е плаваща база на отряда гранични катери във Видин. Снимка Петър ТОДОРОВ
Нож на среден водолаз. Снимка Петър ТОДОРОВ
Открит беше и благотворителният коледен базар под надслов „Магията на Коледа“. Снимка Тодорка СТОЯНОВА