НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 СЛЕД-НИКУЛДЕНСКИ И ПРЕД-КОЛЕДЕН СЛОВО-
РЕПОРТАЖ ...
Думата ми е за съкращенията и чак после за рибата.
За съкращенията почти разбирам - криза е и толкоз. Затуй всичко се свива и съкращава.
Да започнем с нефта. Вече варел с нефт се продава под 40 долара.
Скоро нефт ще докарат и в магазините „Всичко по 2 лева”.
Между другото аз още помня времето, когато „Всичко по 2 лева” си беше магазин „Всичко по левче”. Без майтап.
Коледната украса по „Витошка” в София и тя била съкратена наполовина - демек половината улица има, половината не. Нямало пари. Предвидените за коледна украса 50 000 лв. отишли за украса на елхата. Няма лабаво!
Във Варна пък самата украса е наполовина. Не разбрахте ли? Ами вместо цяла котва - половин. Получава се нещо като знака на едно евро, нещо като фалос, абе кво ви обяснявам, гледайте снимката и ще разберете.
Съкращават се щатове, съкратиха и велоалеите даже. От метър и нещо ширина, както беше по проект, останаха някъде почти 50 сантиметра. Да ги питам колоездачите как ще се разминават. За подводниците да не отварям дума, за танковете и самолетите - мълча и толкоз.
Но за рибата не мога да мълча.
Къде отиде рибата в морските ни градове Варна и Бургас? Къде се дянаха паламуда, калкана, скумрията, кефала, лефера, хамсията? Защо при наличие на цяла Агенция по рибовъдство и аквакултури нямаме риба на пазара във Варна?
И по-важното къде отива хванатият нелегален улов? Изяжда ли се? Ама от кого? Толкова не могат да изядат всички от Народното събрание. И стига са ме убеждавали, че потреблението на риба се било увеличило многократно. Аз по теглото на тия, дето ми обясняват от телевизията, го виждам.
Абе, да не би основната задача и тук да е съкращение, тоест да няма, или по-скоро да не се яде? Добре де, ако е така, под какъв предлог се прави?
За последен път питам! Защо няма риба на рибния пазар и защо трябва да ядем замразена скумрия и сьомга от Далечния Изток, това замразено нещастие, дето изглежда сякаш някой друг го е ял преди това?
Който може да отговори, който не - да мълчи, щото на Никулден Военноморските сили направиха рибена чорба, ама риба не са пекли, дайте да се разберем!
Оставам на пости до 26-ти того. Само до тогава.
Весели празници!
Туко РАМИРЕЗ