НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ ПРЕДСТАВЯ СВОИТЕ „ФРЕНСКИ
СТРАНИЦИ” В ПАРИЖ

България ще представи своето Черноморие с изложба в Културния център на страната в Париж, съобщи на своята страница (www.ccbulgarie.com) БКИ.
Дипломатическият институт към Министъра на външните работи на Република България със съдействието на Международния търговски и културен център ГЕОПАН - Бургас подготвят впечатляваща експозиция „Европейското откриване на Черно море. Френски страници” /France-Bulgarie: redecouverte de la Mer Noire. Les debuts. /географски карти, фотографии, архивни документи, гравюри/ в Париж, от 1 до 18 март 2016 г.
Пристанището на Бургас, средата на XIX век. Дюран - Бреже; Jean - Baptiste Henri Durand - Breger (1814-1879); Литография, цветна. Дигитално копие
Художникът Дюран - Бреже е рисувал този изглед на Бургас с пристанището му откъм залива, вероятно в средата на XIX век.
Рисунката на Дюран - Бреже е литографирана от Н. Сисери и Д. Бенуа.
Интересното в творбата на Бреже е, че в нея личи силно наклоненото минаре, което се е намирало в близост с днешната железопътна гара на Бургас. Тъкмо него
френският геолог, географ и етнограф Ксавие Омер дьо Хел, който през 1845 г. предприема научна обиколка по Западното Черноморие, оприличава с „Кулата в Пиза” и предрича скорошното му срутване.
Централен държавен архив на Република България (DA „Thracia” - Geopan, BGr_XIX_Breger01)
Българската културна инициатива носи запомнящо се послание - „Френските страници” за Черноморското крайбрежие от последните столетия, изискват нов прочит, преоткриване и продължение.
Черно море е морска граница на България и заедно с това вече е част от източната граница на ЕС. Европейското преоткриване на Черно море започва почти едновременно със създаването на новата българска държава през 1878 г. В изграждането на българския морски флот и в развитието на пристанищната инфраструктура, историята е отредила най-високо място на българо-френските политически, делови и човешки отношения. Изложбата „Европейското откриване на Черно море. Френски страници“ представя чрез фотографии, географски карти, архивни документи и гравюри този кратък, но изключително важен епизод от историята, като пример за конструктивно и плодотворно сътрудничество, който заслужава своето място в паметта ни. Ще бъдат представени направленията „Стари карти”; „Пътешественици”; „Пристанища”; „Котви”; „Фарове”; „Командири” и „Проекти”.
„Историята не ни учи на нищо, защото съдържа примери за всичко“ казва Пол Валери. Този провокативен афоризъм се потвърждава и от пъстрата история на българо-френските отношения. Припомняйки чрез експонатите на изложба един от светлите мигове на тази история, българската културна инициатива приканва, да пренесем в настоящето един от добрите й уроци и да изразим своята почит към френските офицери, инженери и индустриалци, участвали в градежа на българската марина и националната морска култура.
Нека, така както френските фарове на Шабла, Калиакра, Варна, Галата, Емине, Пристанище Бургас, Пристанище Варна, остров Св. Анастасия и остров Св. Иван, построени преди повече от 100 години продължават да сочат със светлините си черноморските фарватери, така светлите примери на създателите на българския военен флот лейтенант Пол Моро и капитан ІІ ранг Пол Пишон да останат наш ориентир по вълните на времето.
В проекта на изложбата, е предвидено представянето на „френските страници” по Черноморското крайбрежие от Шабла до Ахтопол (вкл. изградените с френско участие пристанища Варна и Бургас). След участието в Париж, изложбата ще посети Марсилия, където ще бъде дарена на френската страна и експонирана постоянно.
Черноморската културна инициатива в Париж ще се осъществи в най-тясно взаимодействие с областните и пристанищните администрации, общините и организациите поканени за участие в нея - от Шабла до Ахтопол.