НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ОЩЕ ЗА МОТОРНИЯ КОРАБ „ХАДЖИ ДИМИТЪР” (ІМО 5053715)
Преди три години и половина запознахме читателите на „Морски вестник” с моторния кораб „Хаджи Димитър”:
29 юни 2012 г. Кога м/к „Авиор” става м/к „Хаджи Димитър”
Със съдействието на неговия последен капитан - к.д.п. Славей Василев, сега Ви показваме една от последните снимки на този интересен кораб. Тя е от личния архив на капитан Василев.
В горния ляв ъгъл на снимката четем надпис: „Тартус, юни`80, За спомен от последния екипаж”. А в цитираната по-горе публикация твърдим, че: „В състава на флота на БМФ плава до м. октомври 1981 г., когато е продаден на Miramar Shipping Corp (Гърция) и започва да плава под името Apostolos M IV”. От юни 1980 г. до октомври 1981 г. има доста време, наистина ли това е снимки, направена за спомен на последния (български) екипаж?
И да, и не. Да, защото това е последният екипаж на кораба в периода, в който той е в активна експлоатация. Не, защото последният екипаж е този, който отново начело с капитан Славей Василев води „Хаджи Димитър” от Варна до Пирея, където корабът е продаден на гръцка компания. Но това е един съкратен екипаж, във възможно най-малкия състав, който трябва да извърши прехода на кораба под баласт до Пирея. Там снимки за спомен май не са правени ...
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимката е от личния архив на к.д.п. Славей ВАСИЛЕВ
Моторният кораб „Хаджи Димитър” (ІМО 5053715) на рейд пред сирийското пристанище Тартус.