НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 30 ГОДИНИ ОТ ВДИГАНЕТО НА ФЛАГА НА КОРАБА „БАЧО КИРО” (BACHO KIRO - ІМО 8503486)
На 23 декември 1985 г. на Морска гара Варна тържествено е вдигнат флагът на новопостроения в КК „Г. Димитров” 15 000-тонен многоцелеви моторен кораб „Бачо Киро” (BACHO KIRO - ІМО 8503486). За това информирахме читателите на „Морски вестник” в началото на годината: 10 февруари 2015 г. Какво се е случило с кораба „Бачо Киро”, построен във Варна през 1985 г.?

Сега предлагаме на читателите новото попълнение в дигиталния ни архив, което показва моменти от това тържество. С това не приключваме темата. Фактът, че името на борда е изписано набързо и несръчно, подсказва за други първоначални намерения. А и фактът, че корабът е собственост на Параходство БМФ само малко повече от четири месеца (след доставката на оръжие за Либия с него) е също показателен.
Днес, Стефановден, честитим именния ден на първия капитан на „Бачо Киро” к.д.п. Стефан Бузев, както и на всички именници - читатели на „Морски вестник”!
МОРСКИ ВЕСТНИК
Новопостроеният в КК „Г. Димитров” 15 000-тонен многоцелеви моторен кораб „Бачо Киро” (BACHO KIRO - ІМО 8503486) на Морска гара Варна в деня на вдигането на флага му.
Още един ракурс към застаналия на Морска гара Варна „Бачо Киро”. Тук добре си личи набързо написаното име на борда. Ако трябва да бъдем обективни, името е написано и несръчно.
Поглед към носа на кораба.
Кръстницата на кораба Ивалина Атанасова е вече с бутилката шампанско пред носа на кораба. И тук си личи набързо и несръчно написаното име на кораба.
Кръстницата на кораба Ивалина Атанасова от Бяла черква.
Част от официалните гости на тържеството се усмихват на вълненията на крстницата преди да разбие бутилката шампанско о борда на кораба.
Цветя за кръстницата, храбро съблякла палтото си за важния момент на тържеството, въпреки студеното декемврийско време.
К.д.п. Атанас Йонков връчва корабните документи на първия капитан на кораба - к.д.п. Стефан Бузев.
Главният директор на Параходство БМФ к.д.п. Атанас Йонков наблюдава вдигането на флага от старши помощник-капитана на „Бачо Киро”.
К.д.п. Стефан Бузев обещава от името на екипажа безаварийно да експлоатира новопостроения кораб.
Част от екипажа на „Бачо Киро” се снима за спомен с кръстницата Ивалина Атанасова и с к.д.п. Атанас Йонков.