НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ОЩЕ ЕДНА „НОВА”
Дочакахме, брат ми, още три дни да устискаме и ето ти я Нова година, че дошла. После на хоризонта е Атанасовден, „Пролет пукна - ние не”.
Старата си я биваше, мене ако питате, маса хубави неща се случиха. За моряците, например, имаше знакови събития в българския футбол. Като изгониха „Литекс” от А-групата и морско спонсорираният „Лудогорец” се откъсна на върха от преследвачите си, а „Черно море” отиде на пето място, голям берекет.
И с децата сме добре, раждат се все по-малко, значи все по-малко разходи за детски градини и семейни надбавки ще тежат на бюджета.
Реформираме се като на пожар, с пенсионната приключихме успешно, съдебната я преполовихме, а за здравната можем  да не се тревожим, защото ние сме си здрави по определение. Като седнат на маса хората, какво си викат - „наздраве!” и така делото преуспява.
Обаче, има хора криви в червата! Гледай вчера какво е отговорил   на интервюиращия го един от родните ...олози на въпроса С какво ще запомните българската 2015 г.?
- С международната криза и българския хаос - вика оня.
Тя кризата изобщо не е от 2015-та, а хаосът в България е строго контролирано явление, вж теориите на Хокинз.
Порових тук-там и се оказа, че вместо чуждицата „хаос” спокойно можем да употребяваме простонародното „галимация”. В е-Морски вестник още през 2014 г. е употребена тамам в седем материала, има даже стихотворение с продължение. Ако някой се интересува от темата, следват пояснения:
В броя от 16 април 2014 г. като постоянно възползващ се от всякакви галимации, е цитиран мургавелкото Саалимчо, мой приятел от кв. Аспарухово, който ми вика:
- Бат’ Янчо, защо ме дискириминира тази тъпа Холандия бе? Нямал съм принос към тяхната
Без думи. Илюстрацията е предложена от автора.
Предновогодишно прозрение на Туко Рамирез Ел Команданте
социална, и не ми се полагало от техните фондове. Към българските фондове да не би да имам принос бе, или баща ми да е имал, или вуйчо ми? Те не знаят ли какво е сиганин бе, дето сега ни обиждат на роми. Ние сме европейците на Европа, където и да идем - все сме си у дома. Вие да му мислите, че сте алтави с това вашето „българин”, където и да го кажете, все ви викат, „марш оттука, м... ти сиганска!”.
Сега обаче палачинката се обърна и по пътя към Европа Саалимчо-подобните започнали да се снабдяват с паспорти на бежанец, да не срамят по чужбина българското име.
В друга публикация, от самото начало на 2014 г., галимацията е представена неглижирана, като „родно море от любов”, в което се къпе микс от клакьори, келепирджии, кретеноиди всякакви, курвички (мъжки и женски), комисионери, крадлоимащи, капитал-лицемери, кредитни милионери и прочия. 
Да видяхте тук някакъв хаос? Всичко е подредено, брат ми, точ в точ с легендарния епос „Галимация”. Ако не сте капнали от досада, да ви го напомня и него (в две части):

Народ, хоровод, политици, циници
Жени и деца, дипломация - галимация
Световни проблеми, компютри, хареми
Китайци и шерпи, технокрация - галимация
Шиптъри, копти, сирийци и софти
Турци, еничари, интеграция - галимация.
Вашингтон, Лондон, Париж, Женева
Киев, София, Крим, стагнация - галимация.

Митинг, площади, тълпи, демонстрации - галимация
Железни завеси, пишман демокрация - галимация
Донори, влъхви, фалшификации - галимация
Глупаци, герои, феи, фрустрация - галимация
Напредък, реформи, просперизация - галимация
Българско семе, доблест и чест
Принос, прогрес, излагация - галимация

То като е талантлив човек... Всичко си има, мамка му, още от 2014-а, че и от по-рано. Остава за 2015 г. да добавим малко „миграция” и пасиансът излиза барабар с римата. Само да не се наложи да включваме и „морския елемент”, като ни напънат откъм морето!
Прочее, весело посрещане на Новата година, този свят нали нас чака да го оправим, нищо, че е галимация.

ЯНЧО „трам - тарарам”