НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 РЕМОНТНИТЕ ДЕЙНОСТИ ПО ВАРНЕНСКИЯ
ВЪЛНОЛОМ - ОТ ЕСЕН 2015 Г. ДО ЕСЕН 2016 Г.

Отиващата си 2015-та година даде началото на проекта „Инженеринг за ремонтни дейности на Вълнолом Варна - първи етап от възстановителните дейности”. Както узнаваме от информационната табела, възложител е Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура”, клон Териториално поделение „Пристанище Варна”. Строителната площадка е открита на 14 октомври 2015 г., а срокът за приключване на строителните дейности от първия етап на възстановителните дейности е14 октомври 2016 г.
Преди няколко дни припомнихме как е изглеждал вълнолома преди 30 години: 25 декември 2015 г. Весела Коледа, уважаеми читатели на „Морски вестник”!
А сега представяме на читателите на „Морски вестник” извършеното до този момент, а то никак не е малко. И дава основание да си пожелаем: нова година - обновен вълнолом!

Фоторепортаж на Пресиян ПАНАЙОТОВ
За два месеца и половина в началото на вълнолома бяха натрупани солидно количество тетраподи и големи варовикови камъни.
Информационната табела на проекта.
Близо до старата стълба, която изискваше известни акробатични умения от ползващите я, сега е поставена двойна стълба от неръждавейка. Изглежда много добре, но не може да се ползва от родители с детски колички, както и от хора с инвалидни колички. Може би за това ще се помисли през втория етап.
И новият парапет е от неръждавейка, което е добро конструктивно решение, предвид идващите зимни щормове и обледенявания.
Огромна дъска пречи на ползването на пътеката с парапета, вероятно предстоят нови ремонтни дейности.
И старото стълбище от вълнолома към моста с панорамен изглед плаче за подмяна с неръждавейка. Дано!
Това скеле се ползва за подмазване на фугите.
Подмазването на фугите не е козметично, а реално.
Обрушените ръбове на вълнолома са възстановени. А самотните тетраподи очакват нова компания вероятно през пролетта.
Някой бързак е поставил „автограф” върху все още неизсъхналия бетон ...