НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ТЪЖНИ КАРТИНКИ ОТ НЯКОГАШНОТО
ВОЕННОМОРСКО ПРИСЪСТВИЕ В СОЗОПОЛ

Странно чувство обзема всеки, който погледне към созополския остров Кирил (Кирик). От ляво вижда базата на граничните полицейски кораби, а в дясно - руини и разруха, сякаш тази част от острова не е на държавата, а на наследници, които не могат да се разберат помежду си ...
От далече се вижда, че сградата на някогашното Рибарско (а по-късно и на Морското) училище се руши, разпада се. Напук на този процес някогашната мачта на върха на покрива му се държи на своите обтегачи, сякаш, за да ни напомня, че все още не е късно да спасим сградата от рухване.
Като наближите с лодка, пред вас се разкрива още една тъжна гледка: някогашният хелинг, използван за вдигането и докуването на торпедните катери, вече се е превърнал в много добър декор за ... филм на ужасите. Поне хелингът можеше да бъде запазен! Наоколо има десетки рибарски лодки и гемии, които можеха да го ползват. Още по-странно е това, че големите стоманени кули стоят, а торпедният катер проект 123К, издигнат на постамент като паметник, бе продаден за скрап срещу жълти стотинки. Но ако кулите са големи и не могат да бъдат отмъкнати незабелязано, то някой или някои са се постарали да заличат и последното нещо, свидетелстващо за това, че тук, от 1970 до 2005 г. е била дислоцирана 10-та бригада леки сили на ВМС. Паметната плоча, поставена през 2005 г., я няма! Един Господ знае защо са я премахнали или откраднали - дали заради скромното количество метал, или заради това, че пречи на някой от организаторите на „Аполония” всяка есен?
И все пак, военноморско присъствие на острова има! Това е малката лодка на Хидрографския район - Бургас, с която понякога се ходи до остров Свети Иван, за да се прави смяна на фараджиите. Лодката, макар отдалече да прилича на гребна Ял-6, е моторна! А моторът й е не какъв да е, а „Ламборджини”. Е, не е от луксозен автомобил, от пожарна помпа е, но все е нещо.
Атанас ПАНАЙОТОВ
Снимки автора
От далече се вижда, че сградата на някогашното Рибарско (а по-късно и на Морското) училище се руши, разпада се.
Това някога беше торпедна работилница. И тя не става вече за нищо друго освен за декор на евтини кинопродукции.
Другата противоположност на острова - базата на граничните полицейски кораби. Тук поне има доказателство, че островът принадлежи на българската държава.
Някогашният хелинг, използван за вдигането и докуването на торпедните катери, вече се е превърнал в много добър декор за ... филм на ужасите.
Към какво ли са закрепени на дъното тези две обрасли въжета?
Някой или някои са се постарали да заличат и последното нещо, свидетелстващо за това, че тук, от 1970 до 2005 г. е била дислоцирана 10-та бригада леки сили на ВМС. Паметната плоча, поставена през 2005 г., я няма!
И все пак, военноморско присъствие на острова има! Това е малката лодка на Хидрографския район - Бургас, с която понякога се ходи до остров Свети Иван, за да се прави смяна на фараджиите.
Моторът на лодката е не какъв да е, а „Ламборджини”. Е, не е от луксозен автомобил, от пожарна помпа е, но все е нещо.