НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
„АТИЯ“ (БИВШ „РИЛА“) - ОТ ПРЕСЛЕДВАЧ НА
ПОДВОДНИЦИ ДО ПЛАВАЩА РАБОТИЛНИЦА

В спомените на главния корабен механик Венцеслав Масларов, които днес (16 юли 2017 г.) публикуваме, става въпрос и за кораба „Рила“ (по-късно „Атия“) - плавателен съд с интересна биография и съдба.
Моторният кораб „Атия“ (ATIYA) е построен като „Рила” (RILA) през 1941 г. в Държавната корабостроителница - Варна, по поръчка на АД „Рила”. Дължината му е 32 метра, а широчината - 6,80 метра, газенето при пълен товар - 3,20 метра (дедуейт 220 тона). През есента на 1941 г. корабът е иззет от германското военно командване, преоборудван е като преследвач на подводници и с немски екипаж взема участие в бойните действия на Черно море. Според германския професор Юрген Ровер с този кораб е потопена една съветска подводница. След изтеглянето на германците през август 1944 г. корабът е взет като плячка от съветското военно командване, но тъй като е частна собственост, през 1945 г. е върнат във Варна. „Рила“ започва каботажно плаване край Българското Черноморие под командването на опитния корабоводител капитан далечно плаване Константин Михайлов Костюченко (български гражданин от 1924 г.). През 1947 г. капитан Михайлов е несправедливо наклеветен за участие в афери на корабособствениците и е въдворен в концлагера Куциян. Освободен е през май 1948 г. и месец след това умира.
През 1948 г. „Рила“ е национализиран и включен в състава на Параходство „Български морски флот“. Командването му е поверено също на опитен корабоводител - капитан далечно плаване Димитър Андронов. Главният механик също е утвърден професионалист - Иван Златарев. „Рила“ е сред първите кораби на БМФ, които плават по Средиземноморската и Близкоизточната линия. Първият му рейс в състава на Параходството е от Бургас до Бриндизи (Италия) и Дурацо (Албания). През периода 29 август 1947 - 18 март 1948 г. с „Рила“ са превозени до Палестина 22 евреи - емигранти и тяхно имущество. След обявяването на независимостта на еврейската държава Израел (18 май 1948 г.) корабът е пренасочен към други пристанища, а превозът на евреи и имуществото им е поет от други кораби на БМФ.
На 19 март 1958 г. „Рила” с капитан Димо Георгиев излиза рано сутринта от Пристанище Балчик, за да направи преход до Пристанище Каварна. Времето се влошава рязко и излиза снежна буря. Капитан Георгиев решава да се върне обратно в Балчик, когато по курса на „Рила” съзира силует на кораб, от който периодично изстрелват червени ракети. Оказва се, че това е бедстващият танкер № 101 (преименуван по-късно на „Тюленово“), който след повреда в машината остава без ход и цяла нощ подава сигнали за помощ, които не са видени от никого. От „Рила” поемат танкер № 101 на буксир и го отвеждат в Пристанище Балчик.
През 1962 г. „Рила“ е изведен от състава на БМФ, преоборудван е като плаваща работилница и под името „Атия“ е предаден на Морската учебна школа. В края на 1991 г. започват да се водят преговори за предаването на „Атия” на Военноморския музей с цел преоборудването му като плаващ кораб - музей, но проектът не е осъществен. По време на буря изоставеният без екипаж кораб потъва в района на Варненската корабостроителница. Изваден е през 2011 г. и е продаден за скрап.
Атанас ПАНАЙОТОВ

Още за капитана на „Рила“ Константин Михайлов:
11 декември 2015 г. Още за българския капитан Михайлов на панамския танкер „Беме” (1938 г.)


Моторният кораб „Атия“ (ATIYA), (бивш „Рила“ - RILA).
Моторният кораб „Рила“ напуска Варненското пристанище.
Скица на моторния кораб „Рила“ от разсекретен доклад на ЦРУ (САЩ) от 1959 г.
Капитан далечно плаване Димитър Андронов е първият капитан на „Рила“, когато корабът влиза в състава на Параходство БМФ.
Иван Златарев е първият главен механик на „Рила“, когато корабът влиза в състава на Параходство БМФ.
„Рила“ по време на строителството му в Държавната корабостроителница във Варна, 1940 г., поглед към бака.
10 април 1941 г. Спускането на „Рила“ на вода.
„Рила“ по време на строителството му в Държавната корабостроителница във Варна, 1940 г., поглед към кърмата.
„Рила“ при приемането му в състава на Параходство БМФ.
Останките от „Атия“ преди изваждането му през 2011 г.
Единствената цветна снимка на „Атия“, която досега сме открили. Направена е в района на КЗ „Г. Димитров“ – Варна.