НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
РИСУНКИТЕ НА ИВАН ГЬОНОВ ОТ КУРСАНТСКИТЕ МУ ГОДИНИ ВЪВ
ВНВМУ „Н. Й. ВАПЦАРОВ“

Иван Гьонов
Иванов (випуск 1961-66 г. кл. отд. 111, известен само като Иван Гьонов). Роден е на 19.05.1942 г. в гр. Казанлък. След дипломирането си Иван бе назначен в Бургас, в Корабостроителния и кораборемонтен завод „Илия Бояджиев“. Там работи кратко, след това бе в „Трансимпекс“, София, и от 1968 г. бе приет на работа в научно-техническия отдел на Министерството на външните работи. Явно за това му е помогнало доброто знание на немски език, научил го в известната Езикова немска гимназия в Ловеч. Както пише в сайта на гимназията - в другите училища изучават езиците, при нас ги научават... А в Морското училище той учи английски език и след приемането му в МВнР усъвършенства и този език. По-късно преминава и на дипломатическа работа в посолствата на България в Австрия и Холандия.
От Костадин Йосифов (бивш директор на Института по корабна хидро- и аеродинамика към БАН, по-късно „Център по хидро- и аеродинамика“ към „Института по металознание, съоръжения и технологии - Акад. А. Балевски”, знам за случай, при който Иван (в този момент е на работа в Холандия) е помогнал да се разреши възникнал проблем с гребния винт на един кораб. Без него това би станало много по-бавно и трудно... Отиде си от нас неочаквано, мигновено, през 1995 г.

Тефтерче с рисунки на Иван Гьонов
Всичко е започнало в далечната 1961 г., когато ни приеха за курсанти във ВНВМУ „Никола Й. Вапцаров“. За някои други е далечна, за нас е съвсем близка тази 1961 година! Тогава още в началото на курсантските ни дни нашият съвипускник Иван Гьонов се е снабдил с едно тефтерче, в което е започнал да рисува свои шаржове на тема „Животът на курсантите“. Е, това може и да се е случило по малко по-различен начин - в някой момент Иван да е събрал отделни листчета със своите рисунки и да ги е събрал като тефтерче... Но рисунки практически има от първия момент - доказателството е на първата рисунка, на която пише „септември 1961“.
Но за мен, а и за Краси Гьонова - съпругата на Иван, които са се познавали поне от 2-3 години преди 1961 г. - от елитната немска гимназия в Ловеч, това започна на срещата на випуска миналата година, т.е. в началото на октомври 2016 г. Тогава Велислав Лозенски (и той от кл. отд. 111) предаде на Краси Гьонова това запазено от него тефтерче. Кога е попаднало в него - поне засега на мен не ми е известно. В него, освен 12 рисунки на Иван (изпълнени с химикалка или някакво друго пишещо устройство със син цвят), има още 11 рисунки от някой друг колега (изпълнени с черен молив). Кой е този друг - също не знаем. След като се срещна с Велислав, ще го питам какво му е известно и евентуално ще допълня в края този разказ.
Аз не знаех за това занимание на Иван, не знаех, че той е обичал да рисува и го е правил и преди Морското училище, а и след това. Сега научавам, че е бил и в редколегията на Морското училище, които издаваха плакати, вестници, малки книжки-сборници курсантско творчество „Родени на море“. Е, не е късно да науча и някои други интересни неща от нашия живот тогава, в стените на Морското училище... Чакам, чакам ... (да не продължавам, защото ще заприлича на известната песен на Емил Димитров!).
А сега следват рисунките: …

С публикацията на о.з. капитан І ранг Румен ТОТЕВ (в PDF-формат) можете да се запознаете тук.


Едната от рисунките на Иван Гьонов.
1962 г. В края на 1-ви курс. Иван е вторият прав от ляво, в средата е взводният им командир кап. лейт. Сава Савов.
1963 г. Класно отделение 111, в края на 2-ри курс. Иван е вляво от взводния им командир кап. лейт. Никола Ангелов.
1964 г. Практика на кораб в лятото след 3-ти курс. Иван е клекналият в средата, зад него е водещият ги ротен командир кап. лейт. Владимир Здравков, най-десният е техният преподавател по „Строителна механика на кораба“ - инж. Йордан Пращинков, кап. II ранг о.з., чийто барелеф е в Алеята на преподавателите във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.
1964 г. Лятото след 3-ти курс. Иван е третият от дясно клекнал - в Корабостроителния завод в Русе.
1966 г. На практика в КЗ „Г. Димитров“ - Варна, в края на 5-ти курс. Иван е прав зад най-десния клекнал.
1965 г. Във Варна, през 4-ти курс, с Краси - бъдещата му съпруга.
1976 г. Иван Гьонов. Нова година, Виена.
1984 г. Иван Гьонов със съпругата Красимира на сватба на приятели.
1988 г. В Ловеч, градът на запознанството на Иван с Красимира.