НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ОЩЕ ЗА ФАР ШАБЛА
Макар и най-старият в България, историческите сведения, в които фар Шабла се споменава са оскъдни. Изследвайки историята на фара, редица въпроси остават без отговор и до днес. Не е известен османски документ, който да посочва кога фарът е бил изграден - изследователите се опират на написаното от френския инженер, географ и пътешественик Ксавие Омер дьо Ел (посетил фара през октомври 1846 г., а не през 1852 г., както е отбелязано в някои публикации). Точната дата на откриване на фара след възстановяването му през 1856 г. също бе неизвестна. Изследователите се позовават на Карел Шкорпил, посочвайки датата 15 (27) юли 1856 г. Но официалното известие на османското правителство от 1 февруари 1856 г., цитирано по-долу в текста, поправя тази историческа неточност.
В миналото (а и в ново време) силните северни и североизточни ветрове в Черно море тласкали корабите към скалистите брегове на Южна Добруджа и те ставали лесна плячка на плитчините и едномилния подводен риф при нос Шабла [1]. Единственото спасение за корабите в тази част на морето бил заливът западно от нос Калиакра (отбелязан на руска карта от 1816 г. като „Хорошая гаванъ“), където те се укривали и изчаквали ветровете да утихнат.
Най-ранното представяне на подводния риф при нос Шабла е на турска военна карта на Черно и Азовско море от 1724 г. Рифът е представен и на военна карта на Черно море от 1772 г. на френския картограф Жак Никола Белин. На картата* са отбелязани нос Шабла (Chabler Seghi), подводният риф и плитчините (Banc de Roche, Roche sous l'eau), както и котвенните стоянки в залива западно от нос Калиакра (Chelegra ou Varna Cap eleve). Опасния риф и плитчините при нос Шабла са представени и на карта на италиянския картограф Гаетано Палма, издадена в Триест през 1811 г. (с надписи на френски и гръцки език)**.
За да предпазят своите кораби от опасния риф, през 1768 г. [2], в навечерието на войната с Русия (1768-1774), османските власти изграждат фар при нос Шабла [3]. ...

Пълният текст на статията на Анастас АНГЕЛОВ в PDF-формат) можете да прочетете тук.Фар Шабла, 2017 г. Снимка Калина АНГЕЛОВА.