НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
НЕИЗВЕСТНА ПОРТРЕТНА СНИМКА НА КОНТРААДМИРАЛ САВА
ИВАНОВ (1891 - 1958 Г.)

На 1 април т.г. се навършват 60 години от отплаването в отвъдното на контраадмирал Сава Иванов - най-забележителната фигура в българската военноморска история и историография. Автор е на 16 книги и 372 статии, превел е 32  статии. Той е един от най-дейните ръководители на Българския народен морски сговор и главен редактор на неговото списание „Морски сговор“. Правителствен делегат е в Българското търговско параходно дружество.
Роден е на 3 ноември 1891 г. във Велико Търново. Възпитаник е на гимназиалния отдел на Военното на Н.В. училище в София, на Морския кадетски корпус в Санкт Петербург, Русия, и на школата за подготовка на военноморски летци в Нордернай, Германия. Във военноморската ни йерархия се изкачва от вахтен началник на торпедоносеца „Дръзки“ до началник на Флота. Автор е на „Библиография на Черно море и крайбрежията му“ - „най-крупният и до днес морски книгопис на България“ (според изследователя Владимир Павлов). (https://morskimusey-bg.com/)
Командир е на Дунавската флотилия (с официално название тогава Дунавска речна полицейска служба) от 21 май 1933 до декември 1935 г. През този период той пише друг свой значим труд: „История на Дунавската флотилия“, обхващащ периода от 1879 до 1935 г. (517 страници на пишеща машина!). Това бъдещият адмирал прави по разпореждане на тогавашния началник на Флота капитан І ранг Иван Вариклечков от 1934 г., изпратено до всички командири на подчинените му формирования, да съставят исторически справки за техните поделения. Ако поне още един командир на флотско подразделение би изпълнил задачата си така добросъвестно като Сава Иванов, това би било голям принос за военноморската ни история.
От този период е една негова портретна снимка, която също има интересна история. Понастоящем тя е притежание на Хидрографския район (подразделение на Хидрографската служба на ВМС) в Пункта за базиране Бургас. Защо? На 8 август 2013 г. в Пункта за базиране Бургас се състоя церемония за  присвояване на почетни имена на спомагателни кораби. На хидрографския катер № 331 кръстницата капитан-лейтенант Елица Тодорова (началник на Хидрографски район - Бургас) даде името „Контраадмирал Сава Иванов”. (9 август 2013 г. И кораби от Пункт за базиране Бургас получиха почетни имена) На тържеството присъстваха поканени роднини на контраадмирал Сава Иванов, които връчиха на кръстницата тази снимка от семейния албум. Така тя отиде при най-подходящото си място: на катера, който носи името на адмирала.
Самата портретна снимка е направена на 20 април 1934 г. в студиото на известния русенски фотограф от австрийски произход Рудолф Либих. Тогава Сава Иванов е в звание капитан ІІ ранг.
„Морски вестник“ благодари на капитан-лейтенант Елица Тодорова и на колегите от Хидрографски район - Бургас за предоставената възможност да публикуваме неизвестната до сега портретна снимка на контраадмирал Сава Иванов и по този начин да припомним на читателите за един от най-значимите дейци на Морска България.
Атанас ПАНАЙОТОВПостроеният в КРЗ „Флотски арсенал“ - Варна, хидрографски катер „Контраадмирал Сава Иванов” се завръща в Пункта за базиране Бургас след изпълнена задача на море. Снимка Атанас ПАНАЙОТОВ
Капитан ІІ ранг Сава Иванов, Русе, 20 април 1934 г.
Надписът на гърба на снимката.