НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ПАРАДЪТ НА НИЩЕТАТА, ИЛИ „ТРИУМФЪТ” НА АГРЕСИВНАТА НЕМОДЕРНОСТ
През 2004 г. (сякаш беше вчера) по време на протоколно посещение на корпуса на чуждестранните военни аташета, акредитирани в Италия, в една от бригадите за противовъздушна отбрана на Рим, между другото, домакините ни представиха концепцията на САЩ за провеждане на така наречените (тогава) мрежово-ориентирани операции, или Net-centric Operations (NcO).
Представянето беше съпроводено с много добро онагледяване. На всеки стол, предварително бяха оставени пъстри диплянки и CD-та със съдържанието на брифинга, изнесен от млад офицер - майор с очилца и брадичка, който в продължение на един час отегчително ни обясняваше някакви сложни схеми и терминология, уверявайки ни, че в недалечно бъдеще това ще бъде моделът на бойните операции.
Наближаваше 12.30 ч. В залата стана досадно топло, а за капак - се разнесе и приятна миризма на готвено от към столовата, където следваше да приключи нашето посещение.
В момента, в който майорът попита има ли въпроси, старшият италиански домакин (командирът на бригадата - бригаден генерал) стана и направо ни подкани към столовата. Докато се пренасяхме от едната в другата зала, чух същият генерал да се шегува: „за десети път слушам този брифинг на мойора и нищо не мога да разбера...”, а колегите около него го успокоиха, че и те не са разбрали нищо. Някои от тях дори бяха оставили диплянките на столовете, без да им обърнат внимание. Може би, защото ставаше въпрос за нещо предстоящо в далечно бъдеще време... Много далечно.
После седнахме в столовата и .... я откарахме до към три часа... Съвсем случайно, на масата се оказах близо до военноморския аташе на Русия (Роман не помня фамилята, така му казвахме) - изключително интелигентен офицер, дошъл направо от военната мисия на Русия в Париж, а до него - сръбският аташе полковник Николич. Сърбинът обикновено сядаше нарочно до аташето на САЩ, за да го дразни заради слабия долар, но този път капитан І ранг Мойсеевич (американецът, трето поколение поляк) се беше настанил до италианските домакини, вероятно нямайки настроение да слуша майтапите на Николич.
Докато хапваме поредната паста и отпиваме поредното Кианти чувам Роман да се разправя с Николич за диплянките от последния брифинг. Двамата бяха много весели, но това, което разбрах е, че Роман вече е изпращал в Москва тези диплянки няколко пъти, а от там винаги му отговаряли „да спре да ги занимава с глупости”...
***
Изпратих коментар и анализ на съдържанието на брифинга където трябва в София. След няколко седмици, по друг повод питам дали са ги получили, а те ми отговарят: „да не ги занимавам с глупости”…(?!?!)

***
Сега разбрахте ли Какво и Защо е станало вечерта на 7-ми срещу 8-ми февруари с частната военна компания „Вагнер” на руснаците в Сирия?!...


С уважение:
мрежово-неориентиран капитан ІІ ранг о.р. Миглен ШИШКОВ