НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
In memoriam:
ПРОФ. ДИН ИВАН КАРАЙОТОВ НИ НАПУСНА ЗАВИНАГИ ...
Тъжна вест долетя от Бургас. Един голям български учен, един голям приятел на „Морски вестник“ ни напусна завинаги. Трудно се намират думи, с които да изразим тъгата си от тази загуба. Всеки, който иска да си припомни за неговите произведения, може да използва търсачката на „Морски вестник“ - гордеем се с този наш интелектуален капитал, оставен ни от изследовател от такъв мащаб и с такъв безспорен международен авторитет! Публикуваме некролога на колегите от Регионалния исторически музей - Бургас, които го познават най-добре от всички нас:

Иване, обичаме те!
Ще ни липсваш много!
Ultimum vale, magister
На 30. 01. 2018 г., след дълго боледуване, този свят напусна проф. дин Иван Карайотов. Загубата за бургаската общественост, за националната и световната археологическа наука е наистина голяма. Проф. Карайотов отдаде целия си съзнателен живот за една кауза - древната история на Бургас и Бургаския край. С неговото име свързваме редица археологически разкопки на тракийски могили, крепости, селища и светилища. Голяма част от находките, открити при тези проучвания, днес са неизменна част от експозицията на Археологическия музей в Бургас - китайски копринени тъкани и дървен саркофаг от тракийско погребение, изящни римски бронзови съдове от Брястовец, каменна и керамична пластика.
Голям бе интересът на Иван Карайотов към античните монети. Той е човекът, благодарение на който Бургаския музей притежава една от най-богатите нумизматични колекции в страната. А неговите проучвания върху бронзовото и сребърното монетосечене на Месамбрия са го превърнали отдавна в учен от световна величина.
Другата голяма страст на Иван Карайотов бяха подводните проучвания. Той е един от първите български подводни археолози. Неговите проучвания край о-в Св. Анастасия, Ропотамо, Маслен нос и мн. др. бяха безукорни във всяко отношение. Благодарение на неговото старание и усърдие, днес Бургаския музей притежава една прекрасна колекция от древни котви и щокове, които биха били чест за всеки един световен музей.
Не бихме могли да говорим за проф. Иван Карайотов без да кажем и за неговото книжовно наследство. Той е автор на десетки монографии и стотици научни статии и съобщения. Във вестници, списания, научни сборници в страната и чужбина - той неизменно присъстваше като автор на научни и научно-популярни работи. Негова емблема си остават две основополагащи негови монографии - „Бургас - вечното пристанище“ и „Остров св. Анастасия“. До ден днешен те си остават „учебници“ за всеки, който иска да научи нещо за древната история на града Бургас.
Но - най важното беше, че Иван Карайотов беше една голяма, светла личност, голям човек. Той винаги беше усмихнат, винаги готов да помогне - със съвет, с книга или разпечатка от статия. Никога не е отказвал да помогне при нужда. Много пъти в музея той беше викан за справки, за преводи от старогръцки, латински, френски или немски език - и той винаги беше насреща. Не допусна да се възгордее и да се мисли за повече от другите само защото е професор - той уважаваше и влизаше в положението на всички. И затова и всички го обичахме.
Учителю и приятелю, на добър път в неземния свят! Благодарим ти за всеотдайността и добротата!

Регионален исторически музей Бургас
31 януари 2018 г.

Още за творческия път на проф. дин Иван Карайотов (1941 - 2018 г.) в „Морски вестник“:
20 декември 2011 г. Професор дин Иван Карайотов навърши 70 години