НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
В БЕЛОСЛАВ ОРГАНИЗИРАХА СРЕЩА С БЪЛГАРСКИТЕ УЧАСТНИЦИ В
ЕКСПЕДИЦИЯТА ABORA IV

На Белослав се пада правото първи да организира среща с българските участници в експедицията с тръстиковата лодка ABORA IV. Тук, в продължение на три месеца, бе построена самата лодка, от тук тя тръгна по маршрута си през Черно, Мраморно и Средиземно море. От идеята на д-р Доминик Гьорлиц от Германия за организирането на експедицията до приключването на плаването на ABORA IV в турското пристанище Чанаккале българският участник в експедицията бе археологът Теодор Роков от Регионалния исторически музей (РИМ) - Варна. От спускането на тръстиковата лодка на вода до приключването на плаването на ABORA IV в Мраморно море към експедицията се присъедини и к.д.п. Александър Александров.
Капитан Александров разказа пред участниците в срещата как е преминало плаването, какви са проблемите, които е трябвало да бъдат преодолени както в техническо, така и в организационно отношение. В презентацията на колегата Теодор Роков имаше редица интересни моменти от строителството на лодката, логистиката на експедицията, битовите проблеми и взаимоотношенията между членовете на екипажа в различните етапи от начинанието. Той осмисля тези моменти и някой ден, живот и здраве, ще напише книга за своите участия в последните две експедиции, които кореспондират с древното корабоплаване в нашия регион.
А ABORA IV вече наближава крайната си точка. Приключва последният етап от плаването: остров Родос (Гърция) - Анталия (Турция). Там лодката ще бъде закупена от местен музей, за да стане част от неговата експозиция.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимки МОРСКИ ВЕСТНИК

Археологът от РИМ-Варна Теодор Роков в момент от своята презентация на срещата в Белослав.
К.д.п. Александър Александров разглежда българското участие в експедицията ABORA IV като проява на националната ни морска култура.
Един от участниците в срещата бе и Данко Калчев - собственик на фирма „Инхом“ и на Музея на стъклото, на чиято територия бе построена тръстиковата лодка.
ABORA IV преди отплаването й от Варна. Добре се виждат вертикалните килове. Те са създали най-големи проблеми при плаването. Някои от тях са подменяни при всяко пристанище.