НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
79 ГОДИНИ ОТ ВЪЗВРЪЩАНЕТО НА ЮЖНА
ДОБРУДЖА В ПРЕДЕЛИТЕ НА ОТЕЧЕСТВОТО

На 21 септември отбелязваме 79-та годишнина от възвръщането на Южна Добруджа в пределите на Отечеството. Това става по силата на Крайовския договор (7 септември 1940 г.), подписан между Царство България и Кралство Румъния след години търпелива работа на родната ни дипломация и съдействието на великите сили, участващи във Втората световна война.
В същата 1940 г. кооперация „Нептун“ закупува бракувания от военния флот минен заградител (бивш риболовен кораб) „Рибар“ и започва основното му преустройство в търговски кораб. Логично, плавателният съд получава името „Добруджа“ в чест на голямото събитие. А възвръщането на Южна Добруджа не е само част от идеята за национално обединение, то означава и възвръщането на големите товари от зърно във Варненското пристанище. А корабът „Добруджа“, под командването на к.д.п. Георги Боев и в състава на Параходство БМФ, се превръща в първопроходец за българското търговско корабоплаване през първите години след края на Втората световна война:

31 декември 2011 г. Още по темата за биографията на к.д.п. Георги Боев

15 юни 2016 г. Преди 70 години е възстановен моторният кораб „Добруджа” (бивш „Рибар”)

МОРСКИ ВЕСТНИК

По този повод и Димчо ПИШМАНОВ от Бургас нарисува кораба „Добруджа“. Той има още едно основание за това: „Добруджа“ завършва своята експлоатационна биография като водоналивна баржа през 1968 г. именно в Бургас.