НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ВДИГНАХА ФЛАГА НА ВТОРИЯ 45 500-ТОНЕН КОРАБ, ПОРЪЧАН ОТ ПАРАХОДСТВО БМФ АД В КИТАЙСКА КОРАБОСТРОИТЕЛНИЦА
На 25 септември 2019 г. в китайската корабостроителница Jiangsu New Yangzi Shipbuilding Co., Ltd. бе вдигнат флагът на втория 45 500-тонен моторен кораб за превоз на насипни товари, поръчан от Параходство БМФ АД. Кръстницата г-жа Ванг Сиаоийнг (Wang Xiaoying) - зам. генерален директор в направление „Кредитиране“ на EXIM BANK OF CHINA, даде на новопостроения плавателен съд името „Миджур“ (MIDJUR) и му пожела щастливо плаване. Тържеството в китайската корабостроителница е едно от важните начинания, с които Китай и България отбелязват 70-та годишнина от установяването на дипломатическите отношения между двете държави. Сред официалните лица бяха заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев, Григор Порожанов - извънреден и пълномощен посланик на Република България в Китайската народна република, Кирил Домусчиев - председател на Надзорния съвет на Параходство БМФ АД, Георги Домусчиев - член на Надзорния съвет на Параходство БМФ АД, к.д.п. Александър Калчев - изпълнителен директор на Параходство БМФ АД.
Първи капитан на кораба е к.д.п. Мариян Йотов, а първи главен механик - инж. Цветан Цанов. „Миджур“ е вторият след „Плана“ плавателен съд от проекта Bluetech 45. Третият кораб от серията ще носи името „Бузлуджа“. Той бе заложен на 29 юли т.г. - буквално ден преди вдигането на флага на „Плана“ в същата китайска корабостроителница, и спуснат на вода на 23 септември т.г. Параходство БМФ АД ще попълни флота си с общо шест кораба от проекта Bluetech 45. И при тях ще бъде спазена традицията бълкерите да носят имената на български планини и планински върхове.
Сегашният „Миджур“ е трети кораб с това име в историята на Параходство БМФ АД. Първият е с товароподемност 15 270 т. и е построен в Белгия през 1957 г. Той е в експлоатация до 1980 г. Вторият е с товароподемност 21 547 тона и е построен във Варна през 1992 г. Любопитното е, че и вторият „Миджур“ е от серия с челен кораб „Плана“. В експлоатация е до 2016 г.

Пресцентър на Параходство БМФ АД

Новопостроеният моторен кораб „Миджур“ (MIDJUR) след церемонията по именуването и вдигането на флага му.
От ляво надясно: капитан Мариян Йотов, Кирил Домусчиев, Ванг Сиаоийнг, Георги Домусчиев и капитан Александър Калчев.
Официалните лица от българската делегация се снимат за спомен с кръстницата на „Миджур“ г-жа Ванг Сиаоийнг.
Официалните лица от българската и от китайската делегация се снимат за спомен с кръстницата на „Миджур“ г-жа Ванг Сиаоийнг.
След подписването на протокола за доставката на „Миджур“.
Изпълнителният директор на Параходство БМФ АД к.д.п. Александър Калчев връчва подарък на кръстницата на „Миджур“ г-жа Ванг Сиаоийнг.