НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
„ИСТИНАТА“ НА ГЛАВЕН МЕХАНИК ПРОДАН
ГЕОРГИЕВ

На 25 септември т.г. в големия Артсалон на Радио Варна се състоя премиерата на втория роман на главен механик Продан Георгиев „Истината“. Събитието бе открито и ръководено от Стела Рускова - председател на фондация „Слово“. Авторът и неговото творчество бяха представени от капитан І ранг от запаса Валентин Димитров.
Продан Георгиев е роден през 1949 г.  във Варна, завършил е Техникума по корабостроене и корабоплаване, а след това задочно - и ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, по една и съща специалност - „Корабни машини и механизми“. В Параходство БМФ на море се реализира на всички типове кораби общо 37 години, от които 22 години като главен механик. Отдава се на писане след като се пенсионира през 2007 г. Създал е разкази, детска книга и два романа - всичко на морска тематика.
„Истината“ излиза през 2019 г. със знака на Издателство „Буквите“, съдържа 190 страници и в 8 относително самостоятелни глави проследява три години от съдбата на централния герой - главен механик Павел Борисов - събирателен образ на тази важна корабна длъжност, в който се отразява и преживяното от самия автор.
Повествованието върви интересно, живо, обстоятелствено, с доста пряка реч, цитати, разсъждения, ирония, флотски фолклор. Различни сюжетни линии се пресичат в усилията на героя, рядко подпомаган от други позитивни персонажи, да преодолява и се противопоставя на недъзите на системата, на фирмата, на кораба и в отношенията в екипажа, да отстоява достойнството, здравето и живота на плавсъстава. Автобиографичен по същност, документ на времето като резултат, романът има за адресат всички бивши, но и днешни моряци, а така също изкушения от морската проблематика читател, предизвиква размисли и поуки за труда и живота на море, за тегобите, който той му носи и на брега.
В словото си Продан Георгиев разкри мотивите за създаването на романа, работата му с редактора, творческата „кухня“, посоките на неговите послания, за действеността на които единствени съдници са читателите. В залата след бъдещите читатели, отишли си с романа с автограф, бяха колеги и приятели на автора и техни близки, морски и пишещи хора.
МОРСКИ ВЕСТНИК

„Истината“ е вторият роман на автора и излиза през 2019 г. със знака на Издателство „Буквите“.
Желаещите да получат автограф от автора търпеливо изчакаха своя ред.
Събитието бе открито и ръководено от Стела Рускова - председател на фондация „Слово“.
Авторът и неговото творчество бяха представени от капитан І ранг от запаса Валентин Димитров.
В Параходство БМФ - на море, Продан Георгиев се реализира на всички типове кораби общо 37 години, от които 22 години като главен механик.
В словото си Продан Георгиев разкри мотивите за създаването на романа.