НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
СДАВАНЕ НА ДЛЪЖНОСТТА „КОМАНДИР НА ФЛОТИЛИЯ БОЙНИ
И СПОМАГАТЕЛНИ КОРАБИ”

На 7 февруари 2020 г. в Пункта за базиране Бургас от състава на Флотилията бойни и спомагателни кораби се проведе тържествен ритуал по сдаване на длъжността „Командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби - ВМС“. На ритуала присъстваха командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, заместник-командирът на ВМС флотилен адмирал Георги Пенев, офицери от щаба на ВМС, Представителният духов оркестър на ВМС и личният състав, дислоциран в Пункта за базиране Бургас. В словото си командирът на ВМС изрази своята признателност и благодарност към флотилен адмирал Мален Чубенков за достойната му служба в редовете на  Военноморските сили на Република България.
През 1985 г. флотилен адмирал Чубенков завършва Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна по специалността „Корабоводене за ВМС“. На 25 август с.г. той започва своята кариера като офицер от ВМС и е назначен на длъжността „Командир на щурманска; свързочна бойна част и радиотехнически средства“ на среден десантен кораб „Сириус“ в 7-и дивизион десантни кораби от състава на Военноморска база Бургас. Следващата заемана длъжност е като помощник-командир на същият кораб, а от 1988 до 1991 г. е командир на „Сириус“.
През 1991 г. флотилен адмирал Чубенков завършва Военноморската академия в Санкт Петербург, Русия - „Командно-щабна, оперативно-тактическа за ВМС“.  След това е назначен за

Флотилен адмирал Мален ЧУБЕНКОВ.
помощник-началник по планирането в отделение „Бойна подготовка”. От 1994 г. е началник на щаба на тила във Военноморска база Бургас.
От 1999 до 2005 г. флотилен адмирал Чубенков последователно заема  длъжностите началник на щаба и командир на 7-и дивизион десантни кораби  от състава на Военноморска база Бургас, а от 2005 до 2007 г. е назначен на длъжността заместник-командир на Военноморска база Бургас. През 2008 г. флотилен адмирал Чубенков завършва Кралският колеж по отбранителни изследвания - Лондон, Великобритания - „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“. 
През 2009 г. е назначен на длъжността заместник-командир по подготовката на силите на Военноморска база Бургас“, а през 2012 г. и като заместник-командир на Военноморска база Бургас. През 2014 г. на флотилен адмирал Чубенков е присвоено висше офицерско звание „Комодор“ и е назначен на длъжността командир на Военноморска база - ВМС. От 1 юли 2016 г. е командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби. На 9 януари 2017 г. му е присвоено звание „Флотилен адмирал“.
През годините флотилен адмирал Мален Чубенков е награждаван многократно. По-основните награди са както следва:
- Нагръден знак за вярна служба под знамената - III степен, 2000 г., от министъра на отбраната;
- Нагръден знак за вярна служба под знамената - II степен, 2002 г., от министъра на отбраната;
- Нагръден знак за вярна служба под знамената - I степен, 2013 г. и 2017 г., от министъра на отбраната;
- Почетен знак на МО „Свети Георги“ - I степен, 2016 г., от министъра на отбраната;
- Почетен знак на МО „Свети Георги“ - I степен, 2019 г., от министъра на отбраната.
В част от словото си адмирал Чубенков каза:
„Уважаеми офицери, старшини, матроси и цивилни служители,
Днес е последният ден, в който заставам с униформа пред Вас. През последните 3 дни тук валя дъжд, имаше студ и малко сняг, а днес и малко слънце… Такъв беше и моят живот тук. От 25 август 1985 г. в продължение на 34 години и 5 месеца. На първо място искам да благодаря на семейството ми в лицето на съпругата ми Емилия и дъщеря ми Яна, че бяха неотлъчно до мен и ме подкрепяха в трудните моменти.
Уважаеми колеги, благодаря Ви за неуморните усилия, които полагахте ден и нощ, подкрепяйки ме и стоейки до мен в решаването на нелеките задачи за постигането на високите цели, които си поставяхме. Резултатите са налице…
Днес повече за служба няма да говорим.
Много пъти в съвместната ни дейност съм Ви съветвал за нещата от живота….
В заключение бих искал да Ви кажа още няколко такива:
- успехът на всяко едно начинание се крие в умението да съчетаеш поуките от миналото, с изискванията на настоящето и вярата в бъдещето;
- способност е това, което умееш да правиш, мотивацията определя какво ще правиш, а отношението определя колко добре ще го свършиш;
- каквато и цел да си поставиш, можеш да я постигнеш, стига да имаш желание за работа;
- истинският приятел е някой, който е до теб в момент, когато предпочита да е някъде другаде;
- не е важно дали са те съборили, а дали ще се изправиш и стъпиш отново на краката си;
- голямата тайна на живота е, че няма такава … няма и правила;
- какъв е смисълът на живота - смисълът е да се живее;
И един ден, когато облаците се разсеят и мъглата се вдигне, виждаш, че са ти останали три неща - Вярата, Семейството и Надеждата!
И накрая, запомнете!
От значение е не да те аплодират когато пристигаш, а силно да усещат липсата ти, когато си отиваш…
Уважаеми офицери, старшини, матроси и цивилни служители,
Горд съм, че бях Ваш командир през последните няколко години!
Желая на Вас и Вашите семейства здраве, щастие, лични и професионални успехи!
Благодаря Ви!“
Връзки с обществеността на ВМС