НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
МЕТАМОРФОЗИТЕ НА 400-ТОННИЯ МОТОРЕН
КОРАБ „КАМЧИЯ“ (ІМО: 5180881)

60 години от вдигането на флага му и 15 години от извеждането му от експлоатация
На 1 септември 1960 г. русенските корабостроители от ККК „Ив. Димитров” предават на Параходство БМФ първия от серията 400-тонни кораби за генерални товари: „Камчия”. От същата серия през периода 1960 - 1962 г. са построени „Ропотамо”, „Ком”, „Приморско” и „Папия”. През 1977 г. „Камчия” е преименуван на „Галата” (ІМО: 5180881), заради получаването от СССР на новопостроения танкер „Камчия“, а Галата” (ІМО: 5125427) - от 1969 г. е „Водолей - 2”, прехвърлен в Бургас, бракуван през 2013 г.
Първият „Камчия” (по-късно „Галата”) през 1985 г. е изведен от състава на БМФ и е предаден на дирекцията „Поддържане на чистотата на морските води” (ПЧМВ). Преустроен е като самоходен събирач на сантинни води (СССВ) - Pollution Control Vessel. Плава до началото на 2005 г. като СССВ-51 в състава на ПЧМВ - Бургас. 45 години в строя - това не е никак лош атестат както за русенските корабостроители, така и за екипажите, експлоатирали кораба в Черно и в Средиземно море. След нелек рейс Варна - Бургас - Поти - Варна, още през 1961 г. к.д.п. Николай Йовчев пише за „Камчия“: „… рейсът не беше безгрижна разходка, но … този тип кораби са едно голямо достижение на нашата корабна проектантска мисъл и гордост за корабостроителите, изпълнили постройката“ (
12 октомври 2011 г. В близко плаване с м/к „Камчия” - първият от серията 300-тонни).
„Морски вестник“ благодари на своя читател и приятел от Бургас Георги Гаджалов и на капитана на „Русалка“ Петър Таштепелиев, които ни помогнаха за изясняването на последния етап от експлоатацията на някогашния моторен кораб „Камчия“.
Атанас ПАНАЙОТОВ

Моторният кораб „Камчия“ в състава на Параходство БМФ. Снимката е направена в Пристанище Варна-изток.
Моторният кораб „Камчия“ на ремонтен кей в КРЗ „Одесос“ – Варна.
СССВ-51 в състава на ПЧМВ - Бургас. Снимката е направена в пристанището на СО „Океански риболов“ - Бургас.