НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
МИНИСТЪР КРАСЕН КРАЛЕВ НАГРАДИ АЛЕКСАНДЪР БАЧЕВ ЗА ВЕТРОХОДЕЦ НА 2019
С официална церемония в Юнашкия салон на Варна, в петък вечерта приключи награждаването на най-успешните спортисти в българското ветроходство за изминалата година. Ветроходец на 2019 стана Александър Бачев, състезател на ОМСК „Циклон“ Поморие в Клас Кайтсърф Фойл, а наградата беше връчена лично от министъра на младежта и спорта г-н Красен Кралев. Александър стана безапелационен победител сред ветроходците, благодарение на отличните си представяния през изминалата година. Истинска спортна сензация предизвикаха 4-то място на Световни плажни игри - Катар, Доха, 11-то място на Европейското първенство, 18-то място в Световната ранглиста., 19-то място на Световното първенство и 1-во място на Държавно първенство. Наградите се провеждат от Българска федерация по ветроходство с председател Росен Марангозов и специалната подкрепа на Медицинския университет - Варна. За първи път в историята церемонията се проведе в морската столица, като организатори ще се постараят това да се превърне в традиция.
Награди връчиха също кметът на Община Варна Иван Портних и областният управител Стоян Пасев. Сред официалните гости беше и Тихомир Тодоров - председател на Управителния съвет на Пристанище Варна - институцията, без чиято помощ организацията на регати в акваторията на Варненския залив би била изключително трудна. Истинска атракция беше присъствието на група ветерани, които специално бяха пристигнали на церемонията, за да поздравят изгряващите звезди.
Първи подгласничка стана Мариела Николова, състезател на „Черно море-Бриз“ Варна в Клас Лазер Радиал, чиито отлични представяния включват 1-во място на Европейска купа Варна за жени, 2-ро място на Балканско първенство 1-во място в Генералната ранглиста на България Клас Лазер Радиал и 1-во място на Държавно първенство.
Почетната стълбичка допълни Иво Тодоров от ОМК „Несебър 2000“, състезател в Клас Лазер Стандарт. През 2019 той е носител на следните отличия; 3-то място на Европейска купа Варна, 3-то място на Балканско първенство и 1-во място на Държавно първенство.
Награди бяха връчени също и в класовете Оптимист, Лазер 4.7, Клас Кадет, Клас 420, Фин, Клас 470, Лазер Радиал, Лазер Стандарт, Уиндсърф Клас Формулa, Уиндсърф Клас Фънборд, както и при киловите яхти по хандикапната система ORC - A, B, C. Специални награди бяха връчени също в IRC класа.
Виолина ДАНЧЕВА

Александър БАЧЕВ.
От ляво на дясно: Мариела Николова, Иво Тодоров, Александър Бачев.