НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
„ВАРНА РАДИО, LZW, ПРЕЗ 70-ТЕ ГОДИНИ” - ОЩЕ ПО ТЕМАТА
(ФОТОРЕПОРТАЖ)

В броя на „Морски вестник” от 20.01.2020 г. е публикувана статията „Варна радио, LZW, през 1973 година” (https://morskivestnik.com). В статията е описана част от работата, персонала и техниката основно в Радиоприемен център „Почивка” на Брегова радиостанция „Варна радио” през 1973 г. В настоящата статия ще се опише част от работата през 70-те години и малко по-рано. В темата на тази статия влизат и Радиопредавателен център  „Акациите”, и някои корабни апаратури, но последните само във връзка с хора, които са работили в Бреговата радиостанция. Новите тогава центрове РПЦ „Китка” и РПЦ „Кичево” ще бъдат обект на съвсем отделни статии и не са засегнати тук. 
Показаните в статията снимки отново са осигурени от главния редактор на „Морски вестник”, д-р Атанас Панайотов. По този начин имаме възможност за показване на още части от историята на „Варна радио”.
На снимката вдясно е показан РПЦ (Радиопредавателен център) „Акациите”. Снимката е от малко по-ранен период - 1966 г. Тук се публикува, защото същата апаратура се ползваше дори до 1977 г.
Човекът с мустаците, прав, е Иван Марков (радиотехник), клекналият е вероятно радиотехник с фамилия Тонев. Иван Марков работи много дълги години както в РПЦ „Акациите”, така и в РПЦ „Китка”. С него се работеше много лесно и винаги бе приятелски настроен към колегите си. Нямаше никаква ревност, че ние младите, току ще завършили инженери, знаехме теория много повече от него и се оправяхме много добре с предавателите без почти никаква практика - учеше се от нас, но и ни показваше някои неща. Изобщо създаваше изключително добра атмосфера с колегите си. Може би затова му помагаше и военният опит - бил е учител, но по време на Втората световна война е мобилизиран като офицер и там е трябвало да разчита на подчинените си. Беше и много сръчен в механичната и монтажна работа - заваряване, шлосерство - а тогава това бе нужно, защото сами си поддържахме антените и кулите. Знаеше наистина какво е екип на практика.  Показаният на снимката предавател е руски, КВ-5М. Това е петкиловатов (5 kW) морски брегови радиопредавател за къси вълни. Той имаше възможности за работа на морзова телеграфия (CW) - А1А и на радиотелефония (АМ) - А3Е. В него имаше много интересни решения…

Пълния текст на статията на инж. Стефан ДИМИТРОВ
(в PDF-формат) можете да прочетете тук.